Το στοίχημα της Ευρώπης

Quo%20Vadis%20Europa

Στην εποχή της εθνικής αναδίπλωσης και του εθνικιστικού παροξυσμού η επικράτηση του Brexit συνιστά αναντίρρητα αρνητική εξέλιξη. Περισσότερο θα πλήξει τους ίδιους τους βρετανούς, οι οποίοι θα δουν το νησί τους να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο, να απομονώνεται και να αδυνατεί να λύσει μόνο του τα προβλήματα (π.χ. μεταναστευτικό) που υποτίθεται ότι σωρευμένα και αθροισμένα “αιτιολογούν” το αποτέλεσμα.
Η Βρετανία δεν υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ, εισχώρησε μόλις στις αρχές του ’70 στην κοινότητα, αποζητούσε ανέκαθεν ειδικό στάτους, αποτέλεσε προ ένταξης των χωρών του ανατολικού μπλοκ προπύργιο του ευρωσκεπτικισμού, άποψη η οποία στηριζόταν στη μυθολογική προσέγγιση του Commonwealth και του ενδόξου αποικιοκρατικού της παρελθόντος, δεν υιοθέτησε κοινό νόμισμα, ενώ από την εποχή της Θάτσερ είχε πετύχει να επιστρέφεται στον προϋπολογισμό της μέρος των εισφορών της για την ΚΑΠ. Προτιμούσε δε να είναι ένα βήμα πιο κοντά στις ΗΠΑ, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, γεωστρατηγικής, σε θέματα ασφαλείας κλπ, τις οποίες προφανώς δεχόταν ως… ισότιμό της εταίρο. Επομένως, δεν αποτέλεσε ποτέ την πιο “ευρωπαία” μεταξύ των κοινοτικών χωρών και κρατούσε, κοντολογίς, όχι πάντα διακριτικά, μιαν ασφαλή απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ωστόσο ουδείς χαίρεται. Η αποχώρηση της Βρετανίας αποτελεί πολύ δύσκολη, πολιτικά κυρίως, δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για αέναη ανάλυση, διαχείριση της ήττας, κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων (Κάμερον) και μοιρολόγια. Όχι! Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αφύπνιση του ευρωπαϊκού ιδεώδους! Η ήττα ας γίνει εφαλτήριο και ευκαιρία για περισσότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που αποτελούν τον κινητήρα, την ατμομηχανή της. Άμεσα οφείλει η πολιτική ηγεσία να αποδραματοποιήσει την διαγραφόμενη κατάσταση, ώστε το Brexit να μη βρει επίδοξους αντιγραφείς, να πάρει άπαξ και δια παντός τα όπλα από τα χέρια και τα στόματα των εθνικιστών και των λαϊκιστών. Πάνω απ’ όλα πρέπει να μπολιάσει με περιεχόμενο, νέα ορμή και αισιοδοξία το όραμα της πολιτικής ένωσης. Ο γαλλογερμανικός άξονας χρειάζεται να επανεκκινηθεί και να εκπονήσει αμέσως το road map για την πολιτική Ευρώπη, για την Ευρώπη που δεν αποτελεί απλά μια αφηρημένη και κακοποιημένη από τους εθνικιστές έννοια που παραπέμπει στην ελίτ των Βρυξελλών, αλλά την Ευρώπη που θα γίνει “χειροπιαστή” ευκαιρία και “σπίτι” για όλους τους πολίτες της ηπείρου. Το πρώτο πράγμα που έχουν να κάνουν: Το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το Brexit μπορεί να αποτελέσει λοιπόν την αφετηρία για επανασυσπείρωση, για επανέναρξη των μεγάλων πολιτικών ευρωπαϊκών πρότζεκτ: Ο μόνος δρόμος που υπάρχει, είναι αυτός που κοιτάζει μπροστά , ευρωπαϊκά και φεντεραλιστικά.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: