Στη σκιά του Brexit, η επαχθής συμφωνία κλείνει άρον-άρον

10613064_10204095825009224_2717200007484616359_n

Τα αποτελέσματα του βραχείας διαρκείας Eurogroup της 9ης Μαΐου δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επιχειρώντας μιαν αποτίμηση θα λέγαμε πως το Eurogroup δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες, ειδικά μετά τα μέτρα που πέρασαν στο εσωτερικό της χώρας μία μέρα νωρίτερα, ούτε για καταστροφολογίες, καθώς όλοι γνωρίζουμε πλέον πως με τούτη την κυβέρνηση κάθε μέρα που ξυπνάμε στην Ευρώπη ισοδυναμεί με θαύμα.

Συνοπτικά: οι όροι της συμφωνίας, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα κλείσει μέχρι τις 24 Μαΐου, είναι όλοι οι όροι που απαιτούσαν και επέβαλλαν οι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Όλα θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, το φθινόπωρο, όπως είχε συμφωνηθεί. Ωστόσο, η τραγική καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ήταν έτοιμη, διότι δεν έλεγχε τους βουλευτές της και κωλυσιεργούσε ανεβάζοντας το λογαριασμό. Φτάσαμε λοιπόν πάλι στο παραπέντε σεναρίων χρεοκοπίας και επαναλήψεως του δράματος του καλοκαιριού του 2015 για να γίνει κατανοητό και στον κομματικό ιστό του Τσίπρα, πως η ψήφιση των μέτρων που ισοδυναμούν με νέο μνημόνιο είναι μονόδρομος.

Από την άλλη πλευρά, οι εταίροι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσαν την αναζωπύρωση του Greek Crisis ελάχιστες εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit (23/6). Το 2016 δεν είναι 2015. Η Ελλάδα δεν είναι το αποκλειστικό αγκάθι πια των Ευρωπαίων. Πέραν της Βρετανίας, την Ευρώπη απασχολεί η τρομοκρατία, το προσφυγικό, η ραγδαία άνοδος των ακραίων σε όλες σχεδόν τις χώρες. Έτσι λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να ξανανοίξει θέμα Ελλάδας και επομένως επιδιώκουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση, τη δόση κλπ.

Όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τα επικοινωνιακά ταρατατζούμ της ανεκδιήγητης κυβέρνησης, τη σύγκλιση Υπουργικού Συμβουλίου και τη live κάλυψή του από την ΕΡΤ, την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΠτΔ κλπ. Όπως στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου… Τα περί “νίκης” και “συμμάχων μας στην Ευρώπη” μόνο γέλωτα προκαλούν.Η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακό σκηνικό νίκης για το εσωτερικό της ακροατήριο και για τους βουλευτές της που σύντομα θα κληθούν να ευλογήσουν το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα.

Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά στέκεται τυχερή μέσα στην ατυχία της εξαιτίας διεθνών συγκυριών. Ο Τσίπρας, άδων και ψάλλων περίλαμπρες νίκες και προσωπικούς θριάμβους, θυμίζει και πάλι το μαθητή του δεκαπενταμελούς (εικόνα που θα τον κατατρύχει δια παντός), ο οποίος πανηγυρίζει, επειδή μια  φορά στις εξετάσεις η δασκάλα του αντί να τον βαθμολογήσει με μηδέν, του μονόγραψε την κόλλα.

Advertisements

Tags: , , , ,

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: