Η ελληνική μας Εδέμ

11866400_945624898809973_727966365361524134_n

Οι έλληνες ανέκαθεν πίστευαν πως ζουν σε ένα ερημικό παραδεισένιο νησί κάπου στις νότιες θάλασσες του Ειρηνικού, την Εδέμ, μακριά από λιμούς και καταποντισμούς, χωρίς προβλήματα και σκοτούρες. Νόμιζαν πως ζουν στο πιο ωραίο μέρος του κόσμου και πως οι ίδιοι είναι οι πιο μάγκες. Ήταν ευτυχισμένοι που όλοι οι βάρβαροι τους ζήλευαν για την ομορφιά, την εξυπνάδα και την τύχη τους. Σ’ αυτό το απροσπέλαστο νησί νόμισαν πως δεν κινδυνεύουν από κατακτητές και πειρατές, δεν απειλούνται από τσουνάμι και τυφώνες. Δεν τους απασχολούσε ποτέ το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, την περνούσαν περίφημα, νυχθημερόν αραχτοί σε εύφορα λιβάδια και φεγγαροσκέπαστες αμμουδιές. Όποτε ένιωθαν πείνα ή δίψα έκοβαν φρούτα από καρποφόρα δέντρα ή γέμιζαν κύπελλα από δροσερές πηγές.
Ένιωσαν μεγάλο σοκ όταν μια μέρα ξύπνησαν ξαφνικά και κοιτώντας γύρω για πρώτη φορά, αυτό που αντίκρισαν δεν ήταν η Εδέμ της φαντασίας τους. Δεν βρίσκονταν πια ασφαλείς και ευλογημένοι στον Ειρηνικό. Το νησί τους είχε μετακινηθεί στο κενό μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Ως γνωστόν η Φύση απεχθάνεται τα κενά. Ιδιαιτέρως δε τα κενά κεφάλια. Κι αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συλλογικό μας πρόβλημα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: