Γιατί κόβουν στους πρόσφυγες το δρόμο για τα σύνορα;

Dust Bowl in the 1930s - Dorothea Lange (36)

Απορώ πάντως για το πόσο απροετοίμαστοι συλλαμβάνονται ξανά και ξανά οι κυβερνώντες με συνέπεια να τρέχουν μονίμως πίσω από τα γεγονότα. Δεν διαβάζουν ξένο τύπο; Δεν λειτουργούν στοιχειωδώς οι πρεσβείες; Δεν έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο τα αρμόδια Υπουργεία και το διπλωματικό σώμα; Πού οι συμμαχίες; Πού οι πιέσεις; Πού η πρόληψη; Η οργάνωση;
Αρκεί το γεγονός ότι βάφτισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης “hot spot”, και παρακολουθούν αμήχανοι – πανικόβλητοι τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο πάρκινγκ ανθρώπων αναθεματίζοντας τους άλλους, την ώρα που διαδοχικά η μία χώρα μετά την άλλη στέλνει στρατό και κλείνει προληπτικώς τα σύνορά της.
Σημειωτέον πως ακόμα δεν έχει καλοκαιριάσει και δεν έχει κορυφωθεί η Έξοδος των προσφύγων.
Διαβάζοντας για την περίφημη Διάσκεψη της Βιέννης (απούσης της Ελλάδας) εκεί που πρέπει να χτυπήσει η χώρα πλέον ως μέσο πίεσης είναι εκεί που ακριβώς αυτές οι βαλκανικές χώρες πονούν και φοβούνται:
Αντί η κυβέρνηση να πηγαινοφέρνει και διασκορπίζει τους δυστυχείς εντός της επικράτειας, να τους σταματάει σε πάρκινγκ της οδού εθνικής και να ετοιμάζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης αναμένοντας κι άλλες ορδές προσφύγων που δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα (σηκώνοντας άρα αποκλειστικά ένα πανευρωπαϊκό βάρος που δεν της ταιριάζει) ας τους συγκεντρώσει όλους στα σύνορα, εκεί δηλαδή που έχουν προορισμό, όχι στην Αθήνα, την Κοζάνη, τα Γιάννενα, τον Αλμυρό, τη Λαμία ή αλλού. Να τους αφήσει να μαζευτούν εκεί. Να πιεστεί εκ των πραγμάτων και η FYROM και οι λοιποί, καθώς γνωρίζουν πως τα συρματοπλέγματα δεν μπορούν να αποτρέψουν κανέναν, πόσο μάλλον χιλιάδες αποφασισμένους και απεγνωσμένους. Να δημιουργήσει τετελεσμένο, εικόνες για τις οποίες δεν θα ευθύνεται η ίδια. Να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
Και κυρίως, αν πρέπει να γίνουν hot spots ας τα κάνουν στην έξοδο της χώρας, όχι στην είσοδο ή στην καρδιά της. Άλλωστε ουδείς από τους δυστυχείς θέλει να μείνει εδώ ούτε λεπτό. Η σημερινή κατάσταση βολεύει όλους τους άλλους, εκτός από εμάς.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: