Ελλάδα, το ευρωπαϊκό Ντανταάμπ

Displaced+People+Dadaab+Refugee+Camp+Severe+6ngipqkcMLLl

Η Ελλάδα, μια χώρα με δομική σχιζοφρένεια που ουδέποτε αποφάσισε αν θέλει να ανήκει στην Ευρώπη ή στην εντεύθεν Ανατολή, συνθλίβεται σήμερα από την προσφυγική κρίση στις μυλόπετρες των αντιφάσεων και των αντινομιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που συστηματικά αποδιοργανώνεται και υποσκάπτεται εκ των έσω, αφενός εξαιτίας της διστακτικότητας/απροθυμίας των «παλαιών χωρών» να προχωρήσουν σε πραγματική σύγκλιση (σ’ όλους τους τομείς) και πολιτική ενοποίηση, αφετέρου από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της διεύρυνσης, χώρες γεμάτες φανατικούς πυρήνες καθολικών, φασίζουσες κοινωνίες και σταλινικές ηγεσίες.
Κάπου εδώ αρχίζει η πραγματική κρίση για την Ελλάδα, διότι όταν δεν αποφασίζεις πού ανήκεις και με ποιους θα πας, δεδομένης της δομικής, γεωπολιτικής και πολιτισμικής ιδιομορφίας σου, όταν παριστάνεις το ποντίκι που βρυχάται, όταν κάνεις σινιάλο σ’ όλο τον πλανήτη ότι είσαι το ασφαλές «πέρασμα» στην Εδέμ, μένεις μόνος, αποσυνάγωγος, θύμα της ιστορίας (ακόμα μια φορά), ανθρωποφύλακας εγκλωβισμένων εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών, μετατρέπεσαι, κοντολογίς, από λίκνο της ιστορίας σε ανθρώπινο σκουπιδοτενεκέ, σε αποθήκη, σε ευρωπαϊκό Ντανταάμπ (το μεγαλύτερο refugee camp του πλανήτη – στην Κένυα).

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Ελλάδα, το ευρωπαϊκό Ντανταάμπ”

  1. Γιάννα says :

    Καταπληκτικό το “ποντίκι που βρυχάται”! Πήτερ Σέλλερς, ο αγαπημένος του πατέρα μου. Εξαιρετική η όλη τοποθέτηση!!!! Weiter so!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: