Στην χώρα των συριζέλ κάποιοι ακόμα γελάνε (π.χ.όταν -νομίζουν-πως καταρρέει η τράπεζα του οχτρού)

553334_526687810703686_2019947366_n

Tεράστια προβλήματα αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομία: H ανεπίλυτη ακόμη κρίση στην Ουκρανία. O συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία με τις συνακόλουθες προσφυγικές ροές. Η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία προσωρινά μόνο φαινόταν να βαίνει προς λύση. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τιμή του πετρελαίου ολισθαίνει σε δυσθεώρητα βάθη και ο φόβος μίας νέας δημοσιονομικής κρίσης επιστρέφει. Τα πιστωτικά ιδρύματα ίσως υποχρεωθούν να αυξήσουν τις επισφάλειές τους. Αυτή η προοπτική προκαλεί στους επενδυτές μεγαλύτερο φόβο από κάθε άλλη εξέλιξη. Τις συνέπειες υφίσταται κυρίως η Deutsche Bank. Η τιμή της μετοχής της κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αν και η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έχει επενδύσει παρά ελάχιστα στον ενεργειακό κλάδο. Όλα αυτά δείχνουν πόσο έντονη είναι η νευρικότητα των επενδυτών, αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μετά τις υπερβολές των τελευταίων εβδομάδων οι τιμές των μετοχών θα ισορροπήσουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Για κάποιο χρονικό διάστημα τα πράγματα “θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα”. Όποιος χάνει τον ύπνο του με όλα αυτά, καλύτερα να μην βλέπει καν τις τιμές των μετοχών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όλοι οι υπόλοιποι κρατάμε την ψυχραιμία μας, κλείνουμε τα μάτια και προχωράμε.
Εδώ στην Ελλάδα, κάποιοι φθονούν και επιχαίρουν με τα προβλήματα της Deutsche Bank. Σημειώνω ξανά: Στην Ελλάδα που κάθε μέρα, κάθε ώρα βουλιάζει όλο και περισσότερο, στην Ελλάδα των όλων εναντίον όλων, του Χρηματιστηρίου των 400 μονάδων, του επικείμενου κλεισίματος των συνόρων, των capital control, της επικίνδυνης συγκυβέρνησης, της ανικανότητας συνολικά της πολιτικής τάξης, της ανωριμότητας των κοινωνικών ομάδων, της ημιμάθειας, της σύγχυσης και της αυτοκαταστροφής. Ο καθένας ξέρει πως σύντομα η Deutsche Bank θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δεν γίνεται διαφορετικά λόγω μεγέθους, θέσης στην αγορά, γοήτρου, για πολιτικούς, οικονομικούς, εμπορικούς λόγους. Κι εδώ στην Ψωροκώσταινα, καθήμενη η ομήγυρη στο σκοτεινό δωμάτιο με τις θηλιές και τις λαιμητόμους περιμένοντας το μοιραίο, άρχισε ξαφνικά να νιώθει ηθική ικανοποίηση πιστεύοντας πως η θεία δίκη τιμωρεί τους γερμανούς.

(με πληροφορίες από το γερμανικό τύπο)

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Στην χώρα των συριζέλ κάποιοι ακόμα γελάνε (π.χ.όταν -νομίζουν-πως καταρρέει η τράπεζα του οχτρού)”

  1. Γιάννα says :

    Η μοναξιά του ειλικρινούς. Ευχαριστώ από καρδιάς. Μεγάλη ανακούφιση να διαβάζω ό,τι σκέπτομαι και να μην το έχω γράψει εγώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: