Η αριστερά του ορθού λόγου ψηφίζει ΝΑΙ

nai

“Επέμεινα στα του Ευρώ, γιατί θεωρείται από πολλούς στην αριστερά ο πιο εύκολος στόχος κριτικής και καταγγελίας, με ανεξέλεγκτα γενικά υπονοούμενα και άνετες και ανέξοδες «προτάσεις» του τύπου «έξω από το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το Ευρώ κλπ» ώστε να έχουμε λυτά τα χέρια μας για να ασκήσουμε πολιτική. Το πόσο λυτά θα ήσαν τα χέρια τους, ποιους πόρους θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν, σε ποιο και σε πόσο υποτιμημένο «εθνικό» νόμισμα, και άλλα δευτερεύοντα ζητήματα ας τα αφήσουμε για μελέτη και εργασία στο σπίτι”.

“Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω όταν συζητάμε την πορεία του κόσμου.» Και «ακόμα κι αν 27 στις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ήσαν δεξιές και αποφάσιζαν να προωθήσουν τη Συνθήκη που αρχίζει δειλά δειλά να πολιτικοποιεί την Ένωση και τα προβλήματα, δικά της και του κόσμου», η εξέλιξη θα έπρεπε να χαιρετιστεί χωρίς επιφυλάξεις από την αριστερά”

“Το ευρώ επανέφερε την πολιτική στην Ευρώπη. Σε μας εναπόκειται να χαράξουμε το δρόμο για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και μεθαύριο, μέσω της ενωμένης Ευρώπης, για την πολιτικοποίηση της παγκοσμιοποίησης, που σήμερα προχωράει τυφλή, χωρίς ιστορικό και πολιτικό σχέδιο”.

Παρέθεσα τρία αποσπάσματα από την πολιτική σκέψη του διορατικού Μιχάλη Παπαγιαννάκη από το 2001 και το 2008. Το έπραξα για να συγκρίνουμε το ρεαλιστικό, πολιτικό, τολμηρό της Αριστεράς του ήθους και του ορθού λόγου. Της Αριστεράς που είχε στον πυρήνα της πάνω απ’ όλα την Ευρώπη. Και αυτή η φωνή, μαζί με πολλές άλλες προερχόταν από το Συνασπισμό, στον οποίο συνυπήρχε ο Λαφαζάνης με τις καθαρές, αλλά επί χρόνια μειοψηφικές, αντιευρωπαϊκές του θέσεις και η ανανεωτική αριστερά, που είχε σπάσει δεκαετίες πριν το ταμπού της “κακής”, “καπιταλιστικής” Ευρώπης.

Σήμερα με παράλογα ψέματα, πολεμική διάθεση, διχαστικές κορώνες, αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και σοβιετικού τύπου προπαγάνδα, οι αντιευρωπαίοι θιασώτες της εθνικής απομόνωσης, αυτή η μειοψηφία του ΣΥΝ εμπλουτισμένη με εθνικιστικά στοιχεία και αγανακτισμένους της κακιάς ώρας, σαν μια φάρσα της ιστορίας έχουν τα ηνία της διακυβέρνησης οδηγώντας ιδεοληπτικά την Ελλάδα στην εξαθλίωση, την ανασφάλεια και την ανωμαλία.

Τον Μιχάλη δεν τον διαδέχθηκαν δυστυχώς πολλοί Μιχάληδες.Αντιθέτως στην επιφάνεια βγήκαν από υπόγειες καμαρίλες κάτι τύποι σαν τον Λεουτσάκο, την Κωνσταντοπούλου και τον στρατάρχη Φλαμπουράρη, μαζί με φεστιβαλικούς αριστεριστές (Μηλιός κλπ), μεταγραφές ταλέντων από το βαθύ ΠΑΣΟΚ τύπου Κουρουμπλή και Κατρούγκαλου, μαζί με ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις και διαταραγμένες μορφές (Μακρή, Παναγούλης, Βαγενά, Βαρουφάκης, Μιχελογιαννάκης, Λαζόπουλος, Βαξεβάνης κα).

Ένας τρόπος υπάρχει να στείλουμε αυτούς τους απίθανους στο περιθώριο. Η αριστερά του Παπαγιαννάκη να στοιχηθεί στις γραμμές του ΝΑΙ και τη Δευτέρα ο εφιάλτης του Τσίπρα να αποτελεί παρελθόν. Η χώρα πάει ολοταχώς προς τα πίσω και έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να προφτάσει το τρένο της Ευρώπης και της προόδου.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: