Κύριε Τσίπρα, για όνομα του θεού! Σταματήστε το τώρα!

athens-dec-1944

Δεν συνηθίζω να μιλώ σε δραματικούς τόνους, καθώς η επαγγελματική μου απασχόληση επί χρόνια επίτασσε αναλυτική διαύγεια, την οποία επιχειρούσα να μεταφέρω κι εδώ, στο προσωπικό μου μπλογκ, κάθε φορά που καταπιανόμουν με κάποιο θέμα πολιτικής επικαιρότητας.

Η στάση μου απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά. Πρέπει να μιλήσουμε, όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, καθαρά και χωρίς περιστροφές, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα απειλεί να τινάξει στον αέρα το μέλλον της χώρας.

1. Ο Τσίπρας αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση των θεσμών, αλλά ούτε καν της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών – κι αυτό είναι εξακριβωμένο – προκήρυξε δημοψήφισμα, φέρνοντας ένα working paper από τα δεκάδες που διακινούνται σε κορυφαίες, του είδους, διαδικασίες. Δεν συνιστούσε ούτε τελικό, ούτε επίσημο έγγραφο. Έφερε προς ψήφιση ένα σκοπίμως ακατάληπτο, αμετάφραστο, ανεπίσημο, ανυπόγραφο κείμενο και ζήτησε από τους πολίτες μέσα σε μία εβδομάδα να το επικυρώσουν μέσω δημοψηφίσματος με αντισυνταγματικές διαδικασίες fast track. Σταμάτησε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις, έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης, εξεβίασε τους θεσμούς και έθεσε σε ομηρία τους έλληνες πολίτες.

2. Οι θεσμοί έκριναν πως ο Τσίπρας τους ενέπαιξε, πως διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις και εντέλει απέσυραν τις προτάσεις τους. Επομένως, οι έλληνες καλούνται να ψηφίσουν ένα μη-κείμενο που δεν υφίσταται, χωρίς αντικείμενο και χωρίς σαφές ερώτημα. Όλη αυτή η δημιουργική ασάφεια είναι ευκόλως εννοούμενη: Ο Τσίπρας αφενός επειδή επιδεικνύει πολιτική δειλία, αφετέρου επειδή από την αρχή (πρέπει δυστυχώς να το πούμε) κινείτο βάσει σχεδίου, αφήνει σκοπίμως ανοιχτό το ερώτημα, υποκρύπτοντας ένα άλλο: Ευρώ ή Δραχμή- Ευρώπη ή εθνική απομόνωση. Η πολιτική του δειλία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έφερε προς επικύρωση το δικό του επίσημο κατατεθέν σχέδιο των 7,9 δισ. Τι φοβόταν;

3. Ο Τσίπρας και η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση εξ’ αρχής είχαν σχέδιο ρήξης, το οποίο οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. Κύριο μέλημά τους επί ένα πεντάμηνο ήταν να μην χρεωθούν από την εκλογική τους πελατεία την ευθύνη της αποτυχίας. Έπαιζαν με τους θεσμούς έξω, όπως καταστρατηγούν κάθε θεσμική έννοια στο εσωτερικό. Ο προπαγανδιστικός τους μηχανισμός πήρε φωτιά αναπαράγοντας λάσπη, ψεύδη και συνωμοσίες. Ο μανδύας τους ήταν η συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες υπονόμευαν από την αρχή (πήγαιναν ζωγραφιές αντί για νούμερα, ο Βαρουφάκης είχε συμπεριφορά τρολλ, μπλόφαραν με Ρωσίες, Ιράν και Κίνες, τσακώνονταν για το πού θα συναντιούνται και πώς θα ονομάζεται η Τρόικα, ροκάνιζαν το χρόνο, άλλα έλεγαν μέσα, άλλα έξω προκαλώντας σύγχυση και ασάφεια, ερμήνευαν τα συμφωνηθέντα κατά το δοκούν κλπ), και ο σκοπός τους δεν ήταν η λύση, ούτε καν μια πολιτική λύση που τους προσφέρθηκε στο τέλος. Μια πολιτική λύση, την οποία δεν δέχθηκαν λόγω απειρίας, λόγω αμετροέπειας, λόγω μαξιμαλισμών και βολονταρισμού.

4. Ο Τσίπρας δεν ήθελε να βάλει τη τζίφρα του σε ένα σχέδιο που το έχει καταθέσει ο ίδιος και κοστολογείται 7,9 δισ., ένα σχέδιο που δεν μπορούσε να περάσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα, και ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, πράγμα το οποίο θα σήμαινε αποδυνάμωσή του εσωκομματική και απώλεια της δεδηλωμένης. Έτσι, ως γνήσιος σταλινικός προτίμησε τη διατήρησή του στην πρωτοκαθεδρία του Κόμματος τινάζοντας τη διαπραγμάτευση στον αέρα και αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες της επιλογής του.

5.Η μεθόδευση του Τσίπρα με το δημοψήφισμα οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών στο διηνεκές, στα capital controls, σε άρνηση να πληρωθεί το ΔΝΤ, σε ουρές και πανικό, σε κατάρρευση της οικονομικής ζωής, σε διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, σε έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών από ευρωπαϊκές χώρες μεσούντος του θέρους, σε μη καταβολή συντάξεων, σε δήμευση και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και σε εικόνες που ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε ξαναδεί. Και είναι μόνο η αρχή. Μόλις τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Ακόμη είμαστε “μέσα”. Για λίγες ώρες, άντε για λίγα εικοσιτετράωρα. Οι κουλ του Αλέξη, διότι δεν είναι όλοι τόσο κουλ -ήδη ακούγονται κραυγές αγωνίας από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (οικονομολόγοι, ευρωβουλευτές, πρώην υποψήφιοι κλπ)- σε ένα κρεσέντο κυνικής μέθης υποβαθμίζουν τις συνέπειες, αρνούνται τις εικόνες και προσπερνούν τα προβλήματα με εθνικοπατριωτικές παπαριές και κούνημα του δακτύλου ταυτίζοντας κάθε υποστηρικτή του ΝΑΙ με τους γερμανόφιλους κατοχικούς προδότες. Ανακαλύπτουν ξένα κέντρα που απεργάζονται ανατροπές και πάνω απ’ όλα, διχάζουν και τραυματίζουν βαθιά τους έλληνες. Με ψέματα ντοπάρουν ένα λαό, αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του και του πουλάνε αξιοπρέπεια την ώρα που τον καρφώνουν για δεκαετίες στο σταυρό της εξαθλίωσης. Αιδώς!

6. Μόνο με ψέματα μπορούν να ελπίζουν πως θα κερδίσουν το δημοψήφισμα-φάντασμα. Δεν απαντούν όμως στο ερώτημα τι θα γίνει αν οι εξαπατημένοι ψηφίσουν ΟΧΙ. Ιδού τι γίνει: Αυτοί λένε πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιο δυνατοί. Θα είναι αργά όμως και θα αποτελεί ουσιαστικά άσκοπη μετακίνηση στις Βρυξέλλες, καθώς τα μεσάνυχτα της 30/6 λήγει το πρόγραμμα του 2012 και στο τραπέζι δεν θα τους περιμένει πια κανείς. Με το ΔΝΤ να μην έχει πληρωθεί τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μόλις ανοίξουν οι τράπεζες, την Τρίτη 6/7 ή όποτε ανοίξουν, τα τελευταία λεφτά θα εξανεμιστούν, οι καταθέσεις αναγκαστικά θα κουρευτούν, η χρεοκοπία αναπόφευκτα θα έρθει, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από κανέναν στον κόσμο. Άρα, θα αναγκαστεί να κόψει δραχμή. Μόλις κόψει δραχμή, αυτομάτως εξέρχεται ΜΟΝΗ ΤΗΣ από το ευρώ και με τα χρέη βεβαίως να παραμένουν στο αιώνα τον άπαντα υποθηκεύοντας το μέλλον – δεν διαγράφονται, ούτε μπορεί η Ελλάδα να διαγράψει μονομερώς, αυτό δεν έχει γίνει πουθενά και ποτέ. Τέρμα τα ΕΣΠΑ, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τέρμα οι επιδοτήσεις, τέρμα το κοινό νόμισμα, τέρμα οι εισαγωγές – εξαγωγές, τέρμα τα ταξίδια. Οι εφοπλιστές και οι κατέχοντες, όπως και οι υπουργοί πασών των χρωμάτων και άλλοι πλούσιοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους προ πολλού έξω. Με τη δραχμή θα επιστρέψουν και θα τα πάρουν όλα, ενώ ο κοσμάκης θα ξεροσταλιάζει στα ΑΤΜ, θα ζητιανεύει για δουλειά και θα σιτίζεται στα συσσίτια. Αυτούς εξυπηρετεί η επιστροφή της δραχμής. Αυτοί είναι το λόμπι της δραχμής και όχι όσοι αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και θέλουν την Ελλάδα συνδεδεμένη με την Ευρώπη για λόγους ανάπτυξης, ασφάλειας και ευημερίας.

7. Ο Τσίπρας στα διαγγέλματα και στις τελευταίες προκάτ συνεντεύξεις του παραδέχεται πως όλο αυτό το παιγνίδι στην κόψη του ξυραφιού δεν είναι παρά ένα τρυκ. Το είπε και ο Σκουρλέτης και άλλοι. Η επιλογή του δημοψηφίσματος, το οποίο φαντάζει σαν κάλπικο πέναλτυ που δίνει πληρωμένος διαιτητής στο 90′, ήταν ένας εκβιασμούλης, ένας μοχλός πίεσης, ένα όπλο που θα έσπερνε πανικό στους άλλους, θα τους μετακινούσε από τις θέσεις τους και τελικά θα υποτάσσονταν στις ορέξεις της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως το είπαν. Κι όμως το πιστεύουν. Αφού ανακάλυψαν τελεσίγραφα κλπ, ενώ ο Χουλιαράκης δούλευε την Παρασκευή το βράδυ ακόμα πάνω στη νέα πρόταση του Γιουνκέρ, κι ας βγει να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώση, πρόταση που ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα την Κυριακή για να αποκαταστήσει την αλήθεια στους έλληνες πολίτες, αφού έλεγαν ψέματα για το ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ, αφού απέρριψαν προτάσεις επιμήκυνσης του προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο συνοδευόμενες από τη χορήγηση 15 δισ (και μετά κλαίγονταν για την απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τη στρόφιγγα με τη λήξη του προγράμματος τα μεσάνυχτα της 30/6), έπιασαν όμηρο 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Και τι περίμεναν οι κακόμοιροι οι έλληνες που τους ψήφισαν; Μια καλύτερη συμφωνία, όχι ρήξη, όχι σοβιέτ, όχι αλβανοποίηση. Αντ’ αυτού αποκαλύφθηκε ότι έπεσαν στα χέρια ιδεοληπτικών καμικάζι που δεν διστάζουν να ανατινάξουν μια ολόκληρη χώρα μόνο και μόνο για να πιτσιλίσουν τα κολάρα των φονξιονέρ των Βρυξελλών.

8. Ο Τσίπρας στα διαγγέλματα και στις σικέ συνεντεύξεις λέει και κάτι άλλο με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ωμότητα. Λέει πως στα δημοσιονομικά “ήμασταν πολύ κοντά”, στα άλλα απέχουμε”. Δεν καταλαβαίνετε; Να σας το πω εγώ. Στα ιδεολογικά. Όταν βλέπεις εχθρούς, αντιπάλους, συνωμότες παντού, μέσα-έξω, αριστερά-δεξιά, μια πάγια αντίληψη, βαθιά ριζωμένη στην ορθόδοξη και αρτηριοσκληρωτική αριστερά, στόχος σου είναι να υπερισχύσεις, να υπερφαλαγγίσεις, να καθυποτάξεις τον αντίπαλο. Για να μη σε προλάβει. Με όρους πολεμικής και ιδεολογικής αγκύλωσης βγήκε ο άγουρος πρωθυπουργός σεργιάνι στην Ευρώπη. Από την αρχή. Για μια μείωση του ΕΚΑΣ στέλνει στο διάβολο τη χώρα. Κατά συνέπεια, τεκμαίρεται πως το ψυχολογικό-ιδεοληπτικό σύμπλεγμα της αριστεράς αποτέλεσε τροχοπέδη που οδήγησε στην μη επίτευξη μιας βιώσιμης και έγκαιρης συμφωνίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στην αριστερή αργκό, η ρήξη είναι το καλύτερο φάρμακο. Πονάει πόδι; Κόβει κεφάλι. Αρκεί να δείτε τον κατακερματισμό και τις διασπάσεις της εγχώριας “λεγόμενης” (όπως λέει και η Ζωή Κω/λου) αριστεράς. Τεκμαίρεται επίσης πως το πρόβλημα της χώρας, όπως πλειστάκις έχω γράψει, δεν είναι οικονομικό-δημοσιονομικό, αλλά συνειδησιακό, πολιτιστικό, ψυχολογικό.

9. Ο Τσίπρας μεθοδεύοντας το δημοψήφισμα έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Πάνω από 60% θέλει να πάρει. Για να διαπραγματευτεί, λέει. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Βάζει τον πήχη τόσο ψηλά, διότι θέλει να έχει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα της ηρωικής εξόδου από την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το λέει: Το 55% τι να το κάνω; Δεν θα έχω μια σαρωτική εντολή. Αν υπερισχύσει το “ναι”, δεν θα το υπηρετήσω. Ψιλογουστάρει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Να ένας καλός τρόπος να τον ξεφορτωθούμε. Να ψηφίσουμε όλοι ΝΑΙ, για την Ευρώπη, τη λογική, τα παιδιά μας. Όμως ας μη γελιόμαστε. Μπορεί να τον ξεφορτωθούμε από πρωθυπουργό, δεν θα ξεφορτωθούμε όμως όλο το δηλητήριο, τη ντόπα και τον φανατισμό που έχει εμποτίσει την ελληνική κοινωνία μέσα σε πέντε μήνες μια παρά φύση κυβέρνηση, που εσχάτως απέκτησε ακόμη ένα σύμμαχο, ο οποίος στο δημοψήφισμα συμπλέει μαζί της. Τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που στη συνείδηση του κόσμου ήδη είχαν υποκατασταθεί από τις συνεχείς φασιστικές και αυταρχικές, μισαλλόδοξες και εθνοπαρανοϊκές πολλαπλές και συνεχόμενες εκρήξεις της ΠτΒ Ζωής Κω/λου. Και αυτά η ιστορία θα τα γράψει όλα. Θα γράψει επίσης ότι το ΚΚΕ, πάντα πιο σώφρον από τους σαλτιμπάγκους της νυν εξουσίας, κρατήθηκε έξω απ’ όλα αυτά και ψηφίζει άκυρο χωρίς να βάλει το σφυροδρέπανο του δίπλα στη σβάστικα των ναζί. Δεν θα ξεφορτωθούμε επίσης όλους αυτούς που μανιπουλάρονται και απεγνωσμένοι βλέπουν σωτήρες αριστερά και δεξιά ή τους άλλους που μυρίζουν αίμα και ξερογλύφονται.

10. Η εθνική απομόνωση στην οποία μας οδηγούν άφρονα και απερίσκεπτα άνθρωποι που ενδεχομένως με δόλο κινήθηκαν έχοντας από την αρχή τη ρήξη κατά νου, μας καταδικάζει σε περισσότερη φτώχεια, εξαθλίωση και ανέχεια, απ’ αυτή που όλοι μας βιώνουμε μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αποκολληθεί από την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ύστατο επιχείρημα του Τσίπρα, και προφανώς εκεί ποντάρει, είναι πως η Ελλάδα αν και ανίατος οικονομικός ασθενής, συνιστά έναν εξαιρετικά σημαντικό γεωστρατηγικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κάνει τρομερό λάθος. Κάτι τέτοια προφανώς πίστευαν οι μοιραίοι προκάτοχοί του και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή βαυκαλιζόμενοι και αυτοκολακευόμενοι, αναμένοντας την εύνοια, τη βοήθεια, την αρωγή, το ξελάσπωμα των μεγάλων δυνάμεων, διότι η Ελλάς ήταν, υποτίθεται, ο μοναδικός σημαντικός πάρτνερ. Μ’ αυτά τα μυαλά οδηγηθήκαμε πολλές φορές, εξ’ αυτού του λόγου, στον όλεθρο. Μια χρεοκοπημένη, αναξιόπιστη, ρημαγμένη Ελλάδα που τρώει τις σάρκες της, δεν είναι παράγοντας σταθεροποιητικός. Θα μας αφήσουν μόνους να τρώει ο ένας τον άλλο με γυμνά χέρια. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει, κύριε Τσίπρα. Σταματήστε το τώρα! Για όνομα του Θεού!

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: