Συμφωνία μέσα στον Ιούνιο – η επόμενη μέρα

lug

Η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή (5/6/2015) για την πορεία της διαπραγμάτευσης “έδειξε”, αν παραβλεφθούν οι συνηθισμένες σκιαμαχίες και τα πικάντικα παραπολιτικά, την πορεία των εξελίξεων. Το Landstreicher αναζητώντας την αλήθεια και αναλύοντας τα γεγονότα σε βάθος, συνοψίζει τα συμπεράσματα και σκιαγραφεί την πολύ πιθανή συνέχεια του θρίλερ.

Η σημαντικότερη είδηση είναι ότι μέχρι την 14η Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία. Τρεις σημαντικές παράμετροι οδηγούν στην ως άνω ημερομηνία:

– Αμέσως μετά από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιουνγκέρ στις Βρυξέλλες, αντίθετα με την πνιγερή ατμόσφαιρα στη φαιδρά Πορτοκαλέα, είχαμε τονίσει πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά. Τα διεθνή ΜΜΕ πασών των γλωσσών και ιδεολογικών αποχρώσεων μετέδιδαν ακριβώς αυτές τις πληροφορίες. Βεβαίως, τα αντίστοιχα ελληνικά, φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ και μη, συνεπικουρούμενα από γραφιάδες και στελέχη της συγκυβέρνησης, προεξάρχοντος του Τσίπρα, ιχνογραφούσαν μια εικόνα καταστροφής, αμείλικτων εκβιασμών από τη μία, αταλάντευτης στάσης και σθεναρής αντίστασης της κυβέρνησης από την άλλη, με αποτέλεσμα να λανσάρεται από το παράθυρο η προσφυγή στις κάλπεις ως μέσο “ηρωικής” εξόδου. Μόνο που τις τελευταίες μέρες, η διαρροή του 47σέλιδου draft της ελληνικής πλευράς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι τόσο σκληρές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης (η οποία προηγήθηκε του πεντασέλιδου τελεσιγράφου (sic) των δανειστών) που μπροστά τους ωχριά το μέιλ Χαρδούβελη. Και είναι προφανές για όσους σκαμπάζουν στοιχειωδώς από διπλωματία, ότι Τρίτη-Τετάρτη (μετά τη συνάντηση του Βερολίνου – απόντος του Τσίπρα) στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η…συμφωνία. Έμενε τώρα να επιστρέψει ο Τσίπρας στην Ελλάδα και να προετοιμάσει τον κόσμο και το εσωκομματικό του ακροατήριο: Α) Παριστάνοντας το συντετριμμένο συγγενή που εξαπατήθηκε από τους θεσμούς Β) επαναλαμβάνοντας χλιαρά τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης Γ) ζητώντας σχεδόν με χαμηλωμένο κεφάλι μετανοημένου μαθητού (Σ.Σ πολύ κακός ηθοποιός, απλά ένας αμήχανος, ανεπαρκής πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης) συναίνεση δια της ενημέρωσης των βουλευτών στο πλαίσιο της προ ημερησίας. Ο εξημερωμένος από τα γαργαλητά και τα πειράγματα του Γιουνγκέρ και τη Realpolitik εκείνων που υποτίθεται θα μας παρακαλούσαν να μας δανείσουν, Τσίπρας, σε λίγες μέρες θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση των G7 την Κυριακή στη Λειψία, και θα συμφωνήσει. Θα πρόκειται για παράταση του παλιού ή για νέο μνημόνιο, το οποίο είτε θα ονομαστεί από το ΣΥΡΙΖΑ “Συμφωνία”, είτε “Σύμφωνο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας” με το ακρονύμιο “ΣΑΝΟ”, όπως μαεστρικά ανέφερε χθες από το βήμα της Ολομέλειας ο Βενιζέλος στο grand φινάλε του ως (μοιραίος) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

– Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ είναι μια απόδειξη πως όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους. Έχουν περάσει αιώνες, αν μετρηθεί ο πολιτικός χρόνος, από τότε που η αθέτηση της πληρωμής των οφειλών θα αποτελούσε “πιστωτικό γεγονός”. Η κυρία Λαγκάρντ έδωσε το πράσινο φως στην Ελλάδα να καταβάλει τα 300 εκατ. στο τέλος του μήνα μαζί με τις άλλες δόσεις, διότι είχε προδήλως όλες τις δεσμεύσεις και εγγυήσεις από τους εταίρους μας και την ελληνική πλευρά πως μέχρι τότε θα έχει επέλθει συμφωνία. Αλλιώς δεν στέκει η… γαλαντομία. Έτσι αποφάσισαν στο Βερολίνο οι “θεσμοί”, κι έτσι πήρε το πράσινο φως ο Τσίπρας να το παίξει “μάγκας” και να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς στους αγαπημένους δημόσιους υπαλλήλους τον Ιούνιο.

– Ο άτολμος όμως πρωθυπουργός ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή, κρυπτόμενος από τους βουλευτές της επιρροής Λαφαζάνη, δεν μίλησε στην προ ημερησίας για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είπε χαρακτηριστικά “όσο πάρει”…Και δεν είπε ακριβώς την αλήθεια. Η ημερομηνία προέκυψε από το λάκκο που πήγε να σκάψει στο Θεοδωράκη και τελικά έπεσε ο ίδιος μέσα. Ιδού τι συνέβη: Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε στην πρωτολογία του ως ορόσημο την 14η Ιουνίου. Ο Τσίπρας απαντώντας στο σχόλιό του, δήλωσε πώς αυτό το deadline,”δεν μου το έθεσε ούτε η κυρία Μέρκελ και το θέτει ο πρόεδρος του Ποταμιού”. Γιατί; αναρωτήθηκε. “Μήπως γιατί κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές το γερμανικό κοινοβούλιο”; δημιουργώντας σαφείς και επαίσχυντους συνειρμούς για γερμανοτσολιάδες, Τρόικα εσωτερικού κλπ. Ο Θεοδωράκης απάντησε ως εξής βγάζοντας τη μεγάλη είδηση: “Την πληροφορία ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ορόσημο την έχω από τους Γάλλους σοσιαλιστές και από τον ίδιο τον κ. Νίκο Παππά τον οποίο συνάντησα έξω λίγο πριν. Όταν τον ρώτησα ‘πώς πάει η διαπραγμάτευση’, μου απάντησε ‘τελειώνουμε’ και όταν του είπα ‘πότε;’, η απάντησή του ήταν ‘πριν τις 14 Ιουνίου’». Στην τριτολογία του ο Τσίπρας δεν απάντησε, δεν διέψευσε. Θα μπορούσε, έτσι δεν είναι;

Συγκεφαλαιωτικά, εντός των επομένων 10 ημερών θα έχουμε συμφωνία. Εκτός κι αν στραβώσουν τα πράγματα, οπότε θα πάει σε εκλογές, όπως ζητούν όλο και πιο δυνατά οι δικοί του. Δεν το θεωρώ όμως το επικρατέστερο σενάριο, όσο κι αν ο Τσίπρας παίζει με τα τεντωμένα νεύρα των πιστωτών, δηλ. των κοινοβουλίων των εταίρων που κι αυτοί έχουν πολιτικό κόστος, αντιπολίτευση, λαϊκιστές κλπ. κλπ. Αν ήθελαν οι εταίροι, τώρα θα ήμασταν φυλή στην Ουγκάντα με φύλαρχο το Λαφαζάνη, μάγειρα τον Βαρουφάκη και βούντου-μαν τον Μήτσο τον Στρατούλη. Ή επαρχία ανατολικώς του Ταταρστάν με κυβερνήτη τον Πετράκο και υπουργούς τους Λεουτσάκο και Φλαμπουράρη. Είχαν αναρίθμητες ευκαιρίες να τελειώσουν το παιγνίδι, να μας τελειώσουν. Επίσης η Fitch δεν θα έσπευδε την ίδια μέρα (5/6) με ανακοίνωσή της να αποσαφηνίσει ότι δεν τρέχει τίποτα που η Ελλαδάρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ.

Ο Τσίπρας θα υπογράψει νέο μνημόνιο, θα το ονομάσει αλλιώς και θα το φέρει να ψηφιστεί στη Βουλή με ένα άρθρο. Ναι ή Όχι. Θα είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του. Αν χάσει τη δεδηλωμένη, και σ’ αυτή την περίπτωση, θα πάει σε εκλογές σύντομα, προσπαθώντας να ελέγξει καλύτερα την επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού είναι δεδομένο πως θα επικρατήσει. Μετά θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το επαχθές μνημόνιο με άλλους junior partners στη συγκυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ θα έχουν άλλο αρχηγό και στην ΝΔ θα καρατομήσουν επιτέλους τον Σαμαρά μετά την επερχόμενη νέα εκλογική φάπα με τον “βούδα” Καραμανλή να κοιτάει πίσω από την κουρτίνα. Και όλες αυτές οι τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό αν συμβούν, ίσως λειτουργήσουν ευεργετικά, γιατί θα φύγουν κάμποσα βαρίδια. Βεβαίως δεν θα είναι όλα καλά. Θα είναι πολύ σκληρά και επίπονα τα επόμενα χρόνια. Θα έχουμε πάει πολύ πίσω μετά από ένα έτος ακυβερνησίας που ξεκίνησε μετά από τις ευρωεκλογές, αλλά θα έχουν συμβεί δύο τινά: α) Θα ξέρουμε ότι παραμένουμε, αν και πολύ κακοί εταίροι, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, β) θα έχουμε ξεφορτωθεί ένα κομμάτι σαπίλας που καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση και τη διακυβέρνηση, την ώρα που πασιφανώς χρειάζεται σύμπνοια και λογική.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: