Endgame στις Βρυξέλλες

17326_10203703651058997_4399589246380105488_n

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες μετά από την πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνγκέρ. Εκεί, θα του επιδοθεί το σχέδιο συμφωνίας που συνέταξαν οι θεσμοί. Πρόκειται για την κορύφωση του ελληνικού δράματος, καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο take it or leave it.
Ο Τσίπρας επιστρέφοντας στην Ελλάδα ή θα έχει στα χέρια του μια βιώσιμη συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα στην Ευρωζώνη ή θα την έχει απορρίψει προς τέρψιν των αντιευρωπαίων εγχώριων ταλιμπάν υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και βουλιάζοντάς τη σε αχαρτογράφητες θάλασσες.
Ελάχιστα είναι προς το παρόν γνωστά για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Πλησιάζοντας στο Endgame, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερέστατη διπλωματική θέση και χωρίς περιθώρια ελιγμών. Εύχομαι, στο προηγούμενο διάστημα, αυτό που θα δει απόψε ο Τσίπρας να έχει κοινοποιηθεί διπλωματικά, μυστικά και χωρίς διαρροές στην ελληνική αντιπροσωπεία και να καταλήξουμε χωρίς αιφνιδιασμούς και επεισόδια σε κάποιο αποτέλεσμα.

485309_529823250390142_1422524331_n

Ο πρωθυπουργός πρέπει να θυμάται το εξής: Ή στην Ευρώπη με την Ευρώπη ή εθνική αναδίπλωση, απομονωτισμός και αλβανοποίηση τύπου Χότζα. Ενδιάμεσο σενάριο δεν υπάρχει πια.
Χθες ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ, τις προηγούμενες ημέρες η αμερικανική πλευρά, η ρωσική, η κινεζική, η ιαπωνική: Όλοι, όσοι αναφέρθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την ίδια την κυβέρνηση, τους κονδυλογράφους της ή διάφορους δημοσιολογούντες ως εναλλακτικές της Ευρωζώνης λύσεις, ως άσοι στο μανίκι, ως λύσεις εκτός Ευρώπης, ο ένας μετά τον άλλον αποσαφηνίζουν κατά τον εναργέστερο ρόλο ότι Ελλάδα και Τρόικα πρέπει να βρουν λύση ΕΝΤΟΣ της Ευρωζώνης, αποκλείοντας κάθε άλλη εκδοχή. Απόρριψη αυτής της αρχής θα ισοδυναμούσε με απόφαση αυτοχειρίας.

Είναι χρέος του Τσίπρα να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη, στο φυσικό της χώρο. Και καθήκον των εταίρων να δείξουν στην εύφλεκτη γειτονιά μας ότι η Ευρώπη είναι λειτουργική και ότι μπορεί να ξεπερνάει έστω και στο “και πέντε” τις κρίσεις, φουρτούνες και λοιπές νευρώσεις.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

2 responses to “Endgame στις Βρυξέλλες”

  1. Wanderley says :

    αμήν ….

  2. laskaratos says :

    Ελπίζω ειλικρινά η Αριστερά να μην μπερδέψει για δεύτερη φορά τις επιθυμίες της με την πραγματικότητα, με συνέπειες δυσμενέστατες για τη χώρα αλλά και για την ίδια. Στα Δεκεμβριανά φαντάστηκε πως μπορούσε να τα βάλει μόνη της με ολάκερη τη Δύση, παραφράζοντας τη σιωπηρή αποδοκιμασία και σαφή απουσία του Στάλιν σε έγκριση.
    Ας πούμε πως τότε οι τσαγκάρηδες κλπ δεν ήξεραν και πως τα πάθη ήταν ηρωικά και εξημμένα.
    Σήμερα όμως;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: