Το ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του Ολόντα Εκουιάνο. Αφρικανού, σκλάβου στην Αμερική, ελεύθερου ανθρώπου

img67

Είδα πολλές φορές αυτά τα δύσμοιρα πλάσματα να δέρνονται, γιατί ζητούσαν την αμοιβή τους και συχνά μαστιγώνονταν από τους ιδιοκτήτες τους αν δεν τους έφερναν ακριβώς στην ώρα τους τα χρήματα της μέρας ή της εβδομάδας. Αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι ήταν συχνά υποχρεωμένοι να περιμένουν τον κύριο για λογαριασμό του οποίου είχαν δουλέψει, μερικές φορές πάνω από μισή μέρα, για να πάρουν την αμοιβή τους. Αυτό γινόταν συνήθως τις Κυριακές, δηλαδή τη μέρα που είχαν για τον εαυτό τους. Γνώρισα ένα συμπατριώτη μου που κάποτε δεν παρέδωσε αμέσως το βδομαδιάτικό του και παρόλο που το πήγε την ίδια μέρα στον αφέντη του, γι’ αυτή τη δήθεν αμέλειά του, τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και θα του έδιναν εκατό χτυπήματα με το μαστίγιο, αλλά αφού θερμοπαρακάλεσε τον κύριο του έδωσαν πενήντα.
Αυτός ο κακόμοιρος άνθρωπος ήταν πολύ φιλόπονος και με την οικονομία που έκανε, είχε μαζέψει πολλά χρήματα δουλεύοντας στα καράβια. Χωρίς να το γνωρίζει ο αφέντης του μέσω ενός λευκού αγόρασε μια βάρκα. Κάποια στιγμή, αφότου είχε αποκτήσει αυτή τη μικρή περιουσία, ο κυβερνήτης αναζήτησε μια βάρκα για να μεταφέρει τη ζάχαρή του από τα διάφορα μέρη του νησιού. Και γνωρίζοντας ότι αυτή η βάρκα ήταν ενός νέγρου, την άρπαξε και δεν πλήρωσε στον ιδιοκτήτη ούτε ένα φαρδίνι. Ο συμπατριώτης μου πήγε αμέσως στον αφέντη και παραπονέθηκε γι’ αυτή την πράξη του κυβερνήτη. Όμως η μόνη ικανοποίηση που έλαβε ήταν να τιμωρηθεί σκληρά από τον αφέντη του, που τον ρώτησε πώς τόλμησε κάποιος από τους νέγρους του να έχει στην κατοχή του βάρκα.

*The Interesting Narrative, Olaudah Equiano, 1789 (Εκδόσεις Ασβός, 2010, Μτφ. Αριάδνη-Μαρία Αλαβάνου, σελ. 181,182)

Για το συγγραφέα: http://abolition.e2bn.org/people_25.html

0093396_241

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Το ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του Ολόντα Εκουιάνο. Αφρικανού, σκλάβου στην Αμερική, ελεύθερου ανθρώπου”

  1. invisible lighthouse says :

    πολύ καλό ανάγνωσμα. δυστυχώς δεν είναι και πολλά τα βιβλία αυτής της θεματολογίας που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: