7/5/1945 – Το τέλος του πολέμου (+video)

f5cac53a9363a2dd758b21beb6abaabc

Ξημερώματα, 7 Μαΐου 1945: Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ δηλώνει: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών». Μόλις έχει υπογράψει την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους συμμάχους. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι διατάσσονται να αποκρύψουν την είδηση, να μην ενοχληθεί ο Στάλιν, καθώς η σχετική τελετή έγινε στη Ρεμς της Γαλλίας κι όχι στο Βερολίνο, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Ο ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες, Έντμοντ Κένεντι, παρακάμπτει τη λογοκρισία και μεταδίδει την είδηση. Ο κόσμος πανηγυρίζει. Οι δυτικοί σύμμαχοι σπεύδουν να βεβαιώσουν τον Στάλιν ότι η τελετή θα επαναληφθεί στο Βερολίνο, τη μεθεπομένη, 9 του μήνα.

Η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι κεκτημένη δια παντός. Στο παρελθόν γνώρισε τον όλεθρο. Καμιά ήπειρος δεν υπήρξε το πεδίο τόσων μαχών και ένοπλων συγκρούσεων. Από το 1945 κι έπειτα, όμως, η Ευρώπη δεν γνώρισε κανέναν πόλεμο, με εξαίρεση τον πόλεμο των Βαλκανίων τη δεκαετία του 1990. Η ήπειρός μας μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο υπερεθνικών οργανισμών κατόρθωσε να θάψει το πολεμικό της παρελθόν και να εργάζεται για έναν κόσμο ειρηνικό. Οι εχθροί της ελευθερίας -ο φασισμός, ο ναζισμός και ο σταλινισμός- βύθισαν την Ευρώπη στον τρόμο, στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Οι κληρονόμοι αυτών των ελευθεριοκτόνων και θανατηφόρων ιδεολογιών παραμένουν κρυμμένοι στον ίσκιο λαϊκιστικών και ξενόφοβων κινημάτων. Ας μην επιτρέψουμε σ’ αυτά τα φαντάσματα να επανεμφανιστούν στην επιφάνεια. Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ τους διχασμούς της ιστορίας μας. Αυτό που έχει συμβεί μπορεί πάντα να ξανασυμβεί. Δεν είμαστε καλύτεροι ούτε εξυπνότεροι από τους προγόνους μας. Αλλά δεν είμαστε και πιο κακοί ή πιο ηλίθιοι. Επαγρύπνηση. Ας μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας. Ας διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου. Και ας θυμηθούμε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και κανείς δεν έχει εντολή για πισογυρίσματα, αναχρονισμούς, εθνική αναδίπλωση και επιστροφή σε ολοκληρωτικούς Μεσαίωνες.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “7/5/1945 – Το τέλος του πολέμου (+video)”

  1. pestooposthes says :

    Reblogged this on blog it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: