Το χέρι του τζάνκι στο πορτοφολάκι της γιαγιάς του

Constructing the Empire State Building, 1930s (1)

“Ένας έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι, καταλήγει ο Γκίλμπερτ. Ένας έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι ώρα να σταματήσει να σερβίρει στον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη, συνεχίζει. «Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ ίσως να τελείωσε, είτε φύγει σκοντάφτοντας από μόνη της, είτε αν την πετάξουν έξω για κακή διαγωγή”.

Πας μη έλλην, βάρβαρος θα μου πείτε, ποιος είναι αυτός ο Γκίλμπερτ, τι είν’ αυτό το κέντρο του παγκόσμιου σιωνισμού το Μπλούμπεργκ, αλλά μια εθνική υπερηφάνεια τη νιώθουμε, πώς να το κάνουμε. Πάει ασορτί με το τζουτζούριασμα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση μεταφέροντας υποχρεωτικά και αναδρομικά (με ισχύ από τις 17 Μαρτίου) τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας (ό,τι δηλαδή έκανε η Δούρου πριν ένα μήνα με τα λεφτά της περιφέρειας Αττικής). Η ριζοσπαστική – ακροδεξιά κυβέρνηση ρίχνει μια από τις τελευταίες της ζαριές. Μέσα σε τρεις μήνες φτάσαμε στο μη παρέκει. Τέλειωσαν τα λεφτά. Τώρα αρπάζουμε τα τελευταία από εδώ και από κει για να τη βγάλουμε ένα δεκαήμερο ακόμα. Η κίνηση αυτή κρύβει πανικό, απόγνωση, ανεπάρκεια και φυσικά αυτοαναιρεί για ακόμη μια φορά τα διακηρυχθέντα. Διακυβέρνηση με ΠΝΠ; Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Ως “χούντα” και “πραξικοπιματικές ενέργειες” δεν κατακεραύνωναν αυτό το μοντέλο επί χρόνια οι Λαφαζανοειδείς του ΣΥΡΙΖΑ; Κάνουν αυτό που κατηγορούσαν τους προηγούμενους βαπτίζοντάς το μάλιστα “πατριωτικό καθήκον” (!!!) Το λιγότερο είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι πλέον και ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα προς το τέλος.

Δεν χρειάζεται να μας το λέει η μισή υφήλιος. Οι κυβερνητικοί έχασαν κάθε σύμμαχο, σκυλοτσακώθηκαν επί μήνες με τους εταίρους, κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμη και με τις ΗΠΑ, κωλοτρίφτηκαν δεξιά-αριστερά (ακόμη και με το…Ιράν χωρίς αποτέλεσμα), είδαν ότι ποσώς ενδιαφέρεται η Ευρώπη για το (εντελώς κενό περιεχομένου υποτιθέμενο “άλλο”) σχέδιο ανατροπής του πολιτικού status quo, προχώρησαν σε εσωτερική στάση πληρωμών στραγγαλίζοντας την αγορά, τα projects και τις επιχειρήσεις, δεν έφεραν ούτε μισή επένδυση, απομόνωσαν με την τοξική αναξιοπιστία και την φαιδρότητά τους οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά τη χώρα, δηλητηρίασαν τους πολίτες με τόνους φανατισμού και συνωμοσιολογιών, άρχισαν σιγά-σιγά και ολοένα και πιο συστηματικά να μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή χωρίς εντολή να μας οδηγήσουν εκεί και φορτώνοντας το ανάθεμα και τις ευθύνες σε όλους μα όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους, και τώρα το μόνο φύλλο συκής που τους απέμεινε, είναι να σπάσουν τους κουμπαράδες για να πληρώσουν συντάξεις και δημόσιους υπαλλήλους (την αναγκαία πελατεία τους δηλαδή, γιατί τους άλλους, όπως είπαμε, δεν τους πληρώνουν).

Ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, αδυνατούν οι αγκυλωμένες καρικατούρες της συμμαχίας Τσίπρα – Καμμένου να αντιληφθούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα της Ευρώπης είναι το μόνο ασφαλές μονοπάτι, ο μονόδρομος για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει. Ο συμβιβασμός έπρεπε να έχει συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή. Αλλά με ποια σοβαρότητα; Ποια τεχνογνωσία; Ποια κατάρτιση; Ποια ηγεσία;

Η χώρα δέχεται καθημερινά θανατηφόρα πλήγματα από τους αυτόχειρες του 36%. Μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν τζάνκι που κλέβει τη σύνταξη από το πορτοφολάκι της γιαγιάς του για να πληρώσει τη δόση στον ντήλερ, είναι μια κακή κυβέρνηση. Είχε εντολή να διαδεχθεί έναν ανεκδιήγητο πρωθυπουργό. Δεν είχε εντολή να αντιπολιτευτεί την ίδια της τη χώρα, την τύχη της οποίας υποτίθεται κρατάει στα χέρια της, να αποτελειώσει το έργο των προηγουμένων και να υποθηκεύσει άπαξ και δια παντός το μέλλον των επερχόμενων γενιών. Η Ελλάδα μετατρέπεται ραγδαία και ανεπιστρεπτί στην πρώτη τριτοκοσμική δυτική χώρα.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-04-20/let-greece-stumble-out-of-the-euro

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: