Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ιστορίες του κ. Κόϋνερ (Θεμέλιο, ζ’εκδόση, 2008, μτφ.Π.Μάρκαρης)

geschichten_vom_herrn_keuner-9783518188460_xxl

Κουβέντες

Εμείς οι δύο δεν έχουμε πια τίποτα να πούμε, είπε ο κύριος Κ. σε κάποιον. Γιατί; ρώτησε ο άλλος τρομαγμένος. Γιατί όταν είμαι μαζί σου δε λέω καμιά λογική κουβέντα, παραπονέθηκε ο κ. Κ. Μα αυτό δε μ’ ενοχλεί καθόλου, τον παρηγόρησε ο άλλος. Το πιστεύω, είπε με πικρία ο κ.Κ., ενοχλεί όμως εμένα.
————-

Όταν ο κ.Κ αγαπούσε έναν άνθρωπο

Τι κάνετε, ρώτησαν τον κ.Κ., όταν αγαπάτε έναν άνθρωπο; Κάνω ένα σκίτσο του, αποκρίθηκε ο κ.Κ., και φροντίζω να του μοιάζει. Ποιο, το σκίτσο; Όχι, αποκρίθηκε ο κ.Κ., ο άνθρωπος.
————-

Το πιο καλό ύφος

Η μοναδική παρατήρηση που έκανε ο κ.Κ. σχετικά με το ύφος είναι τούτη: Πρέπει να είναι αποφθεγματικό.Το απόφθεγμα είναι απρόσωπο. Ποια είναι τα καλύτερα παιδιά; Εκείνα που σε κάνουν να ξεχνάς τον πατέρα τους.
————-

Καλύτερα όμοιοι παρά διαφορετικοί

Καλό δεν είναι ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, αλλά ότι είναι όμοιοι. Οι όμοιοι αρέσουν ο ένας του άλλου. Οι διαφορετικοί βαριούνται ο ένας τον άλλο.
————-

Μια αριστοκρατική στάση

Ο κ.Κ. είπε: Έτυχε να πάρω κι εγώ κάποτε μιαν αριστοκρατική στάση. (Ξέρετε, όρθιος, στητός και περήφανος, με το κεφάλι ριγμένο πίσω). Βρισκόμουν βλέπετε στο νερό και η στάθμη του όλο ανέβαινε. Επειδή έφτασε ως το σαγόνι μου αναγκάστηκα να πάρω αυτή τη στάση.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: