Ελλάδα – Γερμανία: Πόσα μας δάνεισαν; Πόσα επιστρέψαμε; Πόσα χρωστάμε; Οι πραγματικοί αριθμοί

DWO-FI-Griechenland-Glaeubiger-as-Aufm

 

Καθώς λέγονται πάρα πολλά, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα (η Γερμανία κερδοσκοπεί, δεν έχει δώσει τίποτα, έχει κερδίσει από την κρίση κλπ. κλπ) κάθισα και έκανα μια πολύ προσεκτική έρευνα προκειμένου να μάθουμε επιτέλους, κι αυτό να ισχύει, (από επίσημες γερμανικές πηγές) πόσα χρήματα έχει ξοδέψει η Γερμανία στα χρόνια της Ευρωκρίσης, τι ποσά έχει δανείσει στην Ελλάδα και τι έχει ήδη πάρει πίσω σε τόκους.

Στη συγκέντρωση των στοιχείων βοήθησε πολύ η πρόσφατη 40σέλιδη απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση βουλευτών του Αριστερού Κόμματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ιδού λοιπόν οι αριθμοί:

– Από το 2010 η Ελλάδα έχει πληρώσει τόκους στη Γερμανία 360 εκατομμυρίων ευρώ.

– Η Γερμανία έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 92,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ετησίου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό εκταμιεύτηκε μέσω διμερών δανειακών συμβάσεων, μέσω των πακέτων στήριξης, του ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ. Τα περισσότερα χρήματα, 48 δισεκατομμύρια, έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα μέσω του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. 15, 2 δισεκατομμύρια έχει λάβει η Ελλάδα μέσω διμερών συμφωνιών. Αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε, η Γερμανία χάνει άλλα 23 δισεκατομμύρια, το μερίδιό της δηλαδή στην ΕΚΤ.

– Κάθε γερμανός πολίτης έχει δανείσει στην Ελλάδα 1135 ευρώ.

– Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής κυβέρνησης, οι τόκοι που θα εισρέουν στα ταμεία της Γερμανίας από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα φτάνουν το πολύ τα 20 εκατομμύρια ετησίως.

– Τα επισφαλή δάνεια μεταξύ των ετών 2012 – 2014 αυξήθηκαν από 46 σε 78 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δανείσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω του μηχανισμού στήριξης, δανειακές συμβάσεις κλπ. 330 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,4% των οικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης.

– Όταν ξέσπασε η κρίση η Ελλάδα χρωστούσε στις τράπεζες ποσά ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα οι υποχρεώσεις της προς αυτές δεν ξεπερνούν τα 30 δισ. Χρωστάει σε συντριπτικό βαθμό σε χώρες-εταίρους.

Πηγές: Der Spiegel, Die Welt, Barklays, bundestag.de, Rheinische Post

*στον πίνακα κατανοεί εύκολα και ο μη γερμανομαθής το ποσό που έχει δανείσει κάθε χώρα στην Ελλάδα

 

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: