Ουαί τοις ηττημένοις

10951495_10202481400395708_1337140901_n

Η επιστολή Βαρουφάκη με τη λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 60 μέτρα. Για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” προτείνονται μόλις τέσσερα. Κι αυτά στο τέλος…
Από μόνο του τούτο καταδεικνύει το μέγεθος της υποχώρησης της κυβέρνησης μπροστά στα τελεσίγραφα των εταίρων, αλλά και της αναμενόμενης ακύρωσης του ανεδαφικού προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας με το Βαρουφάκη έπεσαν ηρωικά, μαχόμενοι. Έπαιξαν, έχασαν και στο τέλος συνθηκολόγησαν. Οι αντίπαλοι απλώς ήταν πανίσχυροι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση άπειρη, αδύναμη και εντελώς απομονωμένη. Ωστόσο, έπρεπε να το γνωρίζουν. Εξωτερική πολιτική όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο δεν κάνεις με ελληνικό τσαμπουκά, τσάμικο και καραγκούνα.
Τον Ιούνιο, μετά από μόλις τέσσερις μήνες, θα βρεθούμε κατά πάσα βεβαιότητα στο ίδιο σημείο, καθώς η υλοποίηση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι απολύτως ανέφικτη εντός τετραμήνου. Προετοιμάζεται το έδαφος για νέο δανεισμό εντός του θέρους ύψους 20 δισ. για την κάλυψη βασικών αναγκών (το γράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δυσκολίες χρηματοδότησης “ως τον Αύγουστο” παραδέχεται και ο Σκουρλέτης) και εν ολίγοις ανοίγει ο δρόμος, ξεκάθαρα, για νέο μνημόνιο.
Από τη μία ο ηθικοπλαστικός προτεσταντισμός του Σόιμπλε και ο ιδεοληπτικός κυνισμός των αγορών από τη μια, από την άλλη ο βολονταρισμός, η ογκώδης άγνοια διαπραγματευτικών και διπλωματικών κανόνων, ο άκρατος λαϊκισμός και η έλλειψη πραγματισμού του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως αντιπολίτευση, όσο κι ως κυβέρνηση συνιστούν ένα συνδυασμό αφόρητης οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης στους πολίτες, ο οποίος δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας. Τα όριά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα είδε την ώρα που ο ίδιος συνέτασσε το πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων. Και μαζί του η ελληνική κοινωνία. Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι τώρα τα φούμαρα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: