Η χώρα των διαφυγόντων θεών [Martin Heidegger “Διαμονές/Το ταξίδι στην Ελλάδα”, Εκδ.Κριτική, 2014]

Greece from 1903-1930 (2)

“Ελλάδα, η χώρα των διαφυγόντων θεών”

Δεν θα μπορούσα να βρω πιο εύστοχο ορισμό που να περιγράφει το ευρύτερο πλαίσιο της νεώτερης ιστορικής πορείας, του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι, του οικονομικού μαρασμού και της πολιτισμικής εξαθλίωσης της χώρας, από την ανάλυση του φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ κατά το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1962.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, βιώνουμε μια αμήχανη προεκλογική περίοδο – παρωδία χωρίς πολιτικό λόγο, κενόδοξους και περιφερόμενους από κόμμα σε κόμμα υποψηφίους, πανάσχετους “σωτήρες” και θλιβερές καρικατούρες πολιτικών πιο μίζερων από τη μιζέρια που διαχειρίζονται. Κίνδυνοι και σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από το ακυβέρνητο καρυδότσουφλο. But no one cares…

Ο Χάιντεγκερ καταφεύγει στους στίχους του Χαίλντερλιν όταν το αντικείμενο των στοχασμών του είναι η σύγχρονη Ελλάδα που ξεδιπλώνεται μπροστά του – και κατ’ επέκταση ο σύγχρονος κόσμος:

“Πού είν’ οι θρόνοι; πού οι ναοί και τα δοχεία

που τα πλήρη νέκταρος, που τα άσματα προς τέρψιν των θεών;

Αυτό το “πού”; γέννημα μεγάλης εγκατάλειψης, πονεμένο κάλεσμα – αυτό το ερώτημα τι ζητά; Τι βλέπει ο ποιητής όταν καλεί; Βλέπει τη φυγή των θεών και από κοντά την ερήμωση τη κατοίκησης των ανθρώπων, το κενό των έργων τους, το μάταιο των πράξεών τους”.

Το βιβλίο “Διαμονές – το ταξίδι στην Ελλάδα” του Μ.Χάιντεγκερ κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Κριτική με πρόλογο – μετάφραση του Γ.Φαράκλα. Συνιστά μια εξαιρετικά επίκαιρη μαρτυρία ενός σπουδαίου στοχαστή και διαβάζεται τόσο ως προεκλογική παραβολή, αλλά εξίσου και ως μετεκλογική προτροπή επιστροφής στη σύνεση, το μέτρο και έναν “αναμιμνησκόμενο λογισμό μακράς εμβέλειας”.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: