Οι αντιμεταναστευτικές εμμονές ενός απάνθρωπου πρωθυπουργού

tetraxroni-tala-apo-ti-syria-peristatiko-synora-evros-1420405777-crop_lede

Το βράδυ της πρωτοχρονιάς συνέβη ένα απίστευτο και ιδιαίτερα συγκινητικό περιστατικό στη περιοχή του Θουρίου στον Έβρο. Ένα παιδάκι, ένα μικρό κοριτσάκι μόλις 4ετών, η Τάλα από τη Συρία, βρέθηκε στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα της  κοντά στον ποταμό.

 Το κοριτσάκι και το άψυχο σώμα του νεαρού πατέρα βρήκε αγρότης μέσα σε οικίσκο γεώτρησης άντλησης νερού που βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από το ποτάμι. Όπως διαπιστώθηκε από τα έγγραφα, που είχε πάνω του ο άντρας, επρόκειτο για έναν 32χρονο από τη Συρία, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το παιδί παρέμεινε στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα του για περισσότερες από 10 ώρες. Ο πατέρας ξεψύχησε από υποθερμία έχοντας προηγουμένως καταφέρει να περάσει μέσα από το παγωμένο ποτάμι κρατώντας το παιδί του στα χέρια του στεγνό. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Η αυτοθυσία του πατέρα – αγγέλου ευαισθητοποίησε πολύ κόσμο. Μπροστά στο θάνατό του έσκυψαν όλοι το κεφάλι με σεβασμό. Το κοριτσάκι είναι σήμερα στα χέρια του Χαμόγελου.

Τέσσερις μόνο μέρες μετά, ο ανεκδιήγητος ακροδεξιός Αντώνης Σαμαράς κάνει προεκλογικές δηλώσεις ντροπής από τον Έβρο που ξεσήκωσαν ακόμη και τους κυβερνητικούς του εταίρους. Δεν σέβεται το νεκρό πατέρα, δεν έχει ούτε μισό λόγο ανθρωπιάς για τους μετανάστες, δεν τηρεί τη διεθνή δεοντολογία. Λόγος προσβλητικός γεμάτος μίσος για τους “λαθρο”μετανάστες, ασύστολα ψέματα για τα κύματα προσφύγων που θέλουν ιθαγένεια στην Ελλάδα και ευτυχώς που υπάρχει ο τοίχος (του αίσχους) στα σύνορα και κοιμόμαστε ήσυχοι, κτηνώδης απανθρωπιά (όσο ο τοίχος τους κρατάει απ’ έξω, τόσο δεν χρειάζεται να τους προσφέρουμε νοσοκομειακή περίθαλψη).

Για όσους ασχολούνται από παλιά με το μεταναστευτικό ο παραληρηματικός ρατσιστικός λόγος του Σαμαρά δεν εκπλήσσει. Ο άνθρωπος δεν πάσχει μόνο από αντιμεταναστευτική εμμονή, αλλά σκοπίμως εμπλέκει εδώ και χρόνια το μεταναστευτικό με την ιθαγένεια. Δεν προκαλεί τυχαία σύγχυση, καθώς η πολεμική του απέναντι σε κάθε προοδευτική νομοθεσία για την κτήση της ιθαγένειας αποτελεί στρατηγική επιλογή της Νέας Δεξιάς και προσωπικό λάβαρο.

Από την άθλια σαμαρική δαιμονοποίηση του «ξένου», θέση επικίνδυνη από τις οποίες διαπνέεται και η ιδεολογική κατήχηση του νεοδημοκρατικού κομματικού ακροατηρίου, των Μπαλτάκων, της Χρυσαυγής και των άλλων απίθανων συγγενών του, αναδύονται οι ίδιες φυλετικές χίμαιρες που στο παρελθόν οδήγησαν στον όλεθρο, και σήμερα επωάζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών συνδέεται άρρηκτα με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, εδράζεται σε οικουμενικές αξίες, την ελευθερία του ατόμου, τη δυνατότητα να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης από κοινού και ισότιμα τα αγαθά του παραχθέντος κοινωνικού πλούτου.

Δεν θα στενοχωρηθούμε καθόλου που ο Σαμαράς οσονούπω θα καταλήξει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας ως ο πιο άχρηστος και μισαλλόδοξος πρωθυπουργός που πέρασε από τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: