Αντί απολογισμού

images

O Sailor (Nicholas Cage) σε μια σκηνή της ταινίας – μανιφέστο Wild at Heart αποσαφηνίζει:
“Did I ever tell you that this here jacket represents a symbol of my individuality and my belief in personal freedom”
Εντάξει, όταν πρωτοείδαμε το έργο το 1990 στο Όπερα (;) μας διέφυγε το βαθύτερο νόημα, δεν του δώσαμε ίσως μεγάλη σημασία, ήμασταν απορροφημένοι από τα κάλλη της Lula (Laura Dern) ή είχαμε το μυαλό μας στα highways και τα country roads του αμερικάνικου νότου. Σε μεταγενέστερες θεάσεις μας φάνηκε αστείο. Η πομπώδης εκφορά του λόγου, το snakeskin τζάκετ του Sailor, το στυλιζάρισμα του Lynch. Από τη σημερινή οπτική, μπορούμε να πούμε ότι το υπονοούμενο το έχουμε πιάσει προ πολλού.
Θελήσαμε την αλήτικη ψυχή. Ποθήσαμε την πνοή της ελευθερίας. Γοητευτήκαμε από τους καταραμένους. Αναζητήσαμε τα σμπαραλιασμένα αδέλφια. Επιδιώξαμε τα κακοτράχαλα μονοπάτια έξω από το δρόμο. Λατρέψαμε τα βρώμικα, αλλά τίμια ακόρντα. Αποθεώσαμε την αντικουλτούρα. Μεθύσαμε μέχρι τελικής πτώσης. Ρίξαμε το λάσο στο φεγγάρι για να το φέρουμε πιο κοντά. Ψάξαμε τα ίχνη της στο Μέμφις, στην Καζαμπλάνκα, στα αυλάκια των δίσκων βινυλίου, στα κλωναράκια της αμυγδαλιάς, στα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη. Παίξαμε με τα σύμβολα.
Διαφυλάξαμε με ιερή ευλάβεια το individuality και το belief in personal freedom. Το αναφέρουμε απολογιστικά, καθώς κλείνει μια ακόμη χρονιά και ανοίγει η επόμενη. Όσο κυματίζουν στον άνεμο οι φαβορίτες και τα κοκόρια μας, ορκιζόμαστε ότι όσο χτυπάνε οι καρδιές μας, θα αναβοσβήνουμε, θα σηκωνόμαστε ξανά και ξανά όρθιοι τινάζοντας τη σκόνη από πάνω μας, θα μπαινοβγαίνουμε στη στρατόσφαιρα, θα εμφανιζόμαστε και θα εξαφανιζόμαστε αναπάντεχα, εν ριπή οφθαλμού, κατά το δοκούν, ένας, δύο, όλοι μαζί. Το παιγνίδι και ο δρόμος είναι ανοιχτά. Το ίδιο, η έκβαση και ο προορισμός.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: