Μεγαλοστομίες, ψέματα και πολιτικοί πιο κοντοί από τη σκιά τους

Children of the 1930s (3)

Ο Γιώργος Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είχε το πει το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”. Με το που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, αρχίζουν οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τα σπρεντς εκτοξεύονται και οδηγούμαστε στα μνημόνια.

Ο Σαμαράς από το Μάρτιο του 2014 επαναλαμβάνει σε κάθε ομιλία του το εξής ψέμα: “Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει. Θα ακολουθήσει ΤΩΡΑ η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια”. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Η ψυχρολουσία του Οκτωβρίου μέσω της αντίδρασης των αγορών που βροντοφώναξαν “μην τολμήσετε”, η πανωλεθρία στη διαπραγμάτευση των Παρισίων, τα νέα μέτρα και τα νέα μνημόνια που ετοιμάζονται.

Ο Τσίπρας, αφού επί μια τριετία “σκίζει μνημόνια”, ειρωνεύεται ξένους ηγέτες, διαχωρίζει τους έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, κλείνει το μάτι σε κάθε παρακμιακό που ορέγονται έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, εκδίκηση και επαναφορά στο κλασικό πελατειακό κράτος υπό άλλη διεύθυνση, τώρα που βρίσκεται (;) μια ανάσα από την εξουσία, το παίζει “αρνάκι”. Στέλνει κάτι Μηλιούς στο City για να καθησυχάσει τις αγορές κι εκείνες φρικάρουν. Πάει στον καθολικό Πάπα. Βάζει την Αγγελοπούλου να του κάνει PR στο εξωτερικό, το κοκόρι στο μαλλί το χτενίζει πλέον χωρίστρα για να δείξει ότι φρονίμεψε. Και αναθέτει στους συνεργάτες του να παριστάνουν τους σοβαρούς. Ο Νίκος Παπάς, ας πούμε, σήμερα στη La Stampa: “Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία». Κατόπιν εορτής επίδειξη υπευθυνότητας; Λες και οι κουτόφραγκοι είναι λωτοφάγοι.

“Λεφτά υπάρχουν”, “βγαίνουμε από την κρίση”, “θα σκίσω τα μνημόνια”, μεγαλοστομίες ανεδαφικές και αποπροσανατολιστικές που κωδικοποιούν κατά τον τραγικότερο τρόπο τη κακιά μας τη μοίρα, την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, την ανεπάρκεια των πολιτικών μας ταγών και την ανωριμότητα της εκλογικής πελατείας που τους εμπιστεύεται.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: