Κατασκευάζοντας “ήρωες”

10678842_840608032657798_4415363022271200196_n

Πολλή ψιλή κουβεντούλα πιάσαμε πάνω από το κρεβάτι ενός νεαρού απεργού πείνας που η κατάστασή του από μέρα σε μέρα χειροτερεύει. Τις αποψάρες του ο καθένας μπορεί να τις εκθέσει στο διηνεκές. Χρόνος υπάρχει. Για το Ρωμανό, δεν ξέρω.

Η δημοκρατία, αυτή που ξυλοφορτώνει τον συλληφθέντα, που βασανίζει στο ΑΤ, που κάνει κιμά τα μούτρα των κρατουμένων, που περιστέλλει δικαιώματα, εάν δεν εκδικείται, ας το δείξει έμπρακτα, εδώ και τώρα.

Ο Ρωμανός δεν ζήτησε ούτε αποφυλάκιση, ούτε επιείκεια, εξ’ όσων γνωρίζω. Δεν ζήτησε τίποτα. Έδωσε εξετάσεις και πέρασε. Πώς είναι δυνατόν να του δίνει το δικαίωμα ο νόμος να δώσει πανελλήνιες και να μη μπορεί να παρακολουθήσει σπουδές; Είναι σημαντικό για εκείνον και επουσιώδες για το κράτος.

Ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο λύνεται σε μισή ώρα. Εκβιάζει, λένε μερικοί. Η κυβερνητική αναλγησία τον “εκβιάζει” να θέτει σε έσχατο κίνδυνο τη ζωή του. Τα κυβερνητικά σαΐνια τον χρησιμοποιούν για το ακροατήριό τους. Αυτοί οι χειρισμοί όμως συνήθως γυρνούν μπούμερανγκ στον εμπνευστή τους. Αν πεθάνει, δεν θα εκβιάζει, κύριοι. Και δεν θέλουμε κανένας να πεθαίνει στα χέρια μας. Ή μήπως θέλουμε; Δεν είχα δει κανένα κίνημα συμπάθειας μέχρι τώρα για το Ρωμανό και την παρέα του. Κατάφεραν οι κυβερνητικοί να βγάλουν χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο πάνω και πέρα από κόμματα. Συγχαρητήρια!

Ένα φαινομενικά απλό θέμα, γιατί έχει γίνει πολιτικό θέμα πρώτης τάξης; Επιθυμεί η κυβέρνηση να καίγεται η Αθήνα ένα μήνα ως τα Χριστούγεννα, ώστε να κάνει ηρωϊκή έξοδο τον επόμενο μήνα; Όπως έκανε ο Καραμανλής το Δεκέμβρη 2008 και έπαψε να κυβερνάει ουσιαστικά από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τις εκλογές; Να πάει σε εκλογές και να δείχνει με το δάκτυλο τους “συριζαίους μπαχαλάκηδες”; Θέλει επεισόδια ως μοχλό πίεσης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα; Πώς είναι δυνατόν να ρισκάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις λίγες μέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου; Ένας ηρωοποιημένος – και το χειρότερο – νεκρός νεαρός ληστής τράπεζας ποιον εξυπηρετεί;

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: