Barbary Coast

inhuman-and-barbarous

Σύριοι πρόσφυγες ξεπαγιάζουν, κάνουν απεργία πείνας και κοιμούνται στο Σύνταγμα. Οι υπόλοιποι κοιμούνται όρθιοι τον ύπνο της αδιαφορίας, προσπερνώντας, αποστρέφοντας το βλέμμα ή αγανακτώντας. Εν τω μεταξύ, μεγάλοι και παιδάκια λιποθυμούν και διακομίζονται στο νοσοκομείο.

Ένας 20χρονος κρατούμενος κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής στην οποία πέρασε έχοντας δώσει εξετάσεις από τη φυλακή. Αυτό.

Και τι έχει να πει γι’ αυτά όλα ο κωλοέλληνας της διπλανής πόρτας, χυδαίος και ανά πάσα στιγμή έτοιμος να δολοφονήσει (με άναρθρες κραυγές προς το παρόν);

Για τους Σύριους: α) να πάνε από εκεί πού ήρθαν β) να πεθάνουν γ) να τους πάρουν στα σπίτια τους οι Συριζαίοι, αν τους θέλουν στην Ελλάδα.

Στην υπόθεση του Ρωμανού ασχολούνται α) με το τι έχει κάνει και δεν έχει κάνει (το δεύτερο, κυρίως – γιατί ακούμε τερατολογίες και μάλιστα άσχετες με την υπόθεση) β) με την αστική του καταγωγή (“φλώρος”, “ντεμέκ αγωνιστής” και την “τρομοκρατική” του δράση γ) αμφισβητούν το γεγονός ότι είναι σε απεργία πείνας (ο άλλος καταφεύγει στο ύστατο μέσο διαμαρτυρίας και τα φασιστοειδή εύχονται “καλό ψόφο το μπασταρδάκι” και άλλα παρόμοια). Δεν τους έφτασε όταν τον συνέλαβαν για ληστεία (και όχι για ανθρωποκτονία). Δεν τους έφτασε η κακοποίησή του από τα…όργανα. Δεν τους έφτασε που τον είδαν αιμόφυρτο και βασανισμένο. Δεν τους έφτασε που τον έκλεισαν μέσα. Τώρα θέλουν να πεθάνει, να λιώσει ο αναρχικός, το κωλόπαιδο.

Από πού πηγάζει αυτό το απύθμενο μίσος συνδυασμένο με τη διαχρονική αμορφωσιά, την ημιμάθεια και τα σύνθετα συμπλέγματα του μέσου έλληνα; Γιατί το πρώτο που σκέφτεται πάντα, είναι η εκδίκηση, το πρώτο που νιώθει, είναι η ταπεινή, σαδιστική χαρά για το δράμα του άλλου, το πρώτο που πράττει, είναι να τσακίσει κάθε έννοια δικαίου, δικαιωμάτων και ανθρωπισμού; Γιατί πρέπει να εξολοθρευτούν όλοι οι άλλοι για να υπάρχει αυτός; Γιατί πρέπει να τιμωρηθούν εκδικητικά οι άπαντες, για να ικανοποιεί τα ένστικτά του; Γιατί τραβάει όλη την κοινωνία προς την υποστάθμη που έχει φέρει τη χώρα με τη νοοτροπία, την αισθητική, τον αμοραλισμό και τη φαυλότητά του; Γιατί όλοι πρέπει να γίνουμε ζώα σαν αυτόν;

Κομπραδόροι πολιτικοί κι ένας αδιάφορος λαός, χωρίς μπέσα που επί αιώνες χτυπάει σαν το εκκρεμές μεταξύ μιας αρχαίας παράδοσης που ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει και να διαχειριστεί και του ραγιαδισμού, μεταξύ ανατολίτικης κουτοπονηριάς και ευρωπαϊκού πνεύματος που πολύ ζήλεψε, αλλά δεν αξιώθηκε να γνωρίσει. Έτσι, χωρίς ορθό λόγο, χωρίς διαφωτισμό, χωρίς γνώση των οικουμενικών αρχών, χωρίς επίγνωση της βαρβαρότητας και της γελοιότητάς του, δικάζει, καταδικάζει, χειρονομεί, κλαίγεται, γλείφει, βρίζει, πλακώνεται, σκοτώνεται, απειλεί, παρακμάζει. Η κυρίαρχη πλειοψηφία έτσι είναι. Οι άλλοι δεν επικράτησαν ποτέ σ’ αυτόν τον τόπο.

Οι Σύριοι και ο Ρωμανός έβγαλαν στον αφρό όλη τη μπίχλα της ψυχής του έλληνα. Έχοντας γκώσει από μίσος και χαιρεκακία, περιμένουμε πριν πεθάνουν να αξιωθούν κάποιοι λιγότερο φασίστες ή ένας…Παπούλιας (όνομα και πράμα) να κινητοποιηθούν…Δώστε σπίτι και μια υπόσχεση στους πρόσφυγες. Να σταματήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους και να ξεγυμνώνουν μια ολόκληρη “ευρωπαϊκή” χώρα. Αφήστε τον Ρωμανό να σπουδάσει. Αυτό ζητάει. Δεν απαιτεί προνόμια ή αποφυλάκιση, ούτε χρειάζεται να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση…Έλεος. Τι θα κάνατε τότε; Θα τον εκτελούσατε;
Αλλιώς, μην ξεχνάτε, ο Ρωμανός είναι Γρηγορόπουλος. Και Γρηγορόπουλος σημαίνει ότι κάποια μέρα θα θερίσετε, ό,τι σπείρατε.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: