Το άλλο πρόσωπο του φασισμού

5678d23977c44a67a65ec8fe2a95f207

Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Χώρος ασύλου, ιερός. Στην Ελλάδα, όπως τόσα άλλα, η εν λόγω αρχή καταστρατηγείται και κακοποιείται βάναυσα. Η οικουμενική κατάκτηση καταντάει εντέλει καρικατούρα και προσβάλλεται από μικροομάδες βαρβάρων. Με την ευθύνη όλων των εμπλεκομένων που ορίζουν την παρακμή ως κανονικότητα σε μια χώρα που επί δεκαετίες αναζητά το μέτρο και το αυτονόητο. Όσοι έχουμε περάσει από ελληνικά πανεπιστήμια και τα συγκρίνουμε με άλλα, σοβαρά χωρών, έχουμε σκιτσάρει στο νου μας την έννοια “χάος”.

Το χθεσινό θλιβερό συμβάν των πρωτοφανών τραμπουκισμών από ομάδα φοιτητών μέσα στο γραφείο ενός εμβρόντητου αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, όπου έγιναν δεκτοί για να ακουστούν τα αιτήματά τους, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας χρονίζουσας στρεβλής κατάστασης. Προφανές ότι δεν αποτελεί το έσχατο επεισόδιο κλιμάκωσης των φοιτητοπατέρων. Είναι φασισμός, βιντεοσκοπημένος μάλιστα από τους ίδιους τους εμπνευστές και εκτελεστές του αντιδημοκρατικού happening, με το προσωπείο της αγωνιστικότητας και του…διαλόγου. Happening καταφανώς επηρεασμένο από τις καλύτερες στιγμές των Μπαλασοπουλαίων, των Φωτοπουλαίων και των πολλών άλλων αστέρων του συνδικαλισμού.

Ναι, αυτό το δύσοσμο βίντεο λέγεται φασισμός, πράξη βίας, σκηνοθετημένη ένταση από εικοσάχρονους ανθρώπους, πενήντα εναντίον ενός, με πρόσχημα τον διάλογο, με χρήση μεθόδων χούλιγκανς και χωρίς φυσικά να επιτρέπεται ο λόγος στον, υποτίθεται, διαλεγόμενο, οικοδεσπότη καθηγητή.

Παραβλέπουν οι αγανακτισμένοι φοιτητές βασικές αρχές της δημοκρατίας, όταν αδειάζουν σάκους σκουπιδιών στο γραφείο ή -παλιότερα- χτίζοντας (!) με τούβλα και τσιμέντο τα γραφεία καθηγητών, όταν δεν υπάρχει σεβασμός για το χώρο (ασύλου), ανθρωπιστική παιδεία και κουλτούρα διαλόγου.

Αν αυτή η κακόγουστη δράση, επικοινωνιακά και ουσιαστικά ατυχέστατη, ήταν κάποιου παρανόρμαλ συμβολικού χαρακτήρα δεν πέτυχε το στόχο της. Αν τα απορρίμματα συμβολίζουν τα “σκουπίδια που παράγει το πανεπιστήμιο”, ε τότε οι φοιτητοπατέρες ας κάθονταν κάτω από τη σακούλα μαζί με τον αντιπρύτανη. Να τα λουστούν όλοι μαζί. Αν δεν θέλουν να πιάσουν από κοινού με τις πρυτανικές αρχές σκούπα και φαράσι για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα ή δεν γουστάρουν να μπουν στα αμφιθέατρα.

Όποιος δεν καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: