Ευτυχία; Huh?

sjff_01_img0276

– Πας να πιάσεις την ευτυχία, την ώρα που συμβαίνει (πρέπει να’σαι ταχυδακτυλουργός)- και πάει, πέταξε, έφυγε, εξαερώθηκε. Είναι φτιαγμένη από τέτοιο υλικό που αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκτυλα, τόσο ποθητή, σεσημασμένη και ασύλληπτη.

– (Λες πως) τη νιώθεις, ισχυρίζεσαι πως τη βιώνεις, τη μοιράζεσαι και παράλληλα γνωρίζεις μέσα σου (ακόμη κι όταν τη ζεις) πως είναι εφήμερη, φιλάσθενη και θνησιγενής. Δυστυχώς οι στιγμές ευτυχίας νεκρανασταίνονται, ξαναζούν και αναπαράγονται “μετά θάνατον”. Όταν δηλαδή έχουν λήξει, όταν έχουν παρέλθει, όταν αντιλαμβανόμαστε πως ευτυχισμένοι ήμασταν χθες και όχι σήμερα. Επανέρχονται ως ζόμπι ή άγγελοι ξεπερνώντας λήθη και θάνατο. Μέσα μας. Στη μοναξιά μας. Απρόσκλητες και οικείες για να μας θυμίζουν ότι σε κάθε σπάραγμα ευτυχίας εμφιλοχωρεί το τραγικό.

– Ζεις όλη τη ζωή για μερικά στιγμιότυπα ευτυχίας. Για μια χούφτα εικόνες. Για στιγμές. Όχι για πολλά παραπάνω. Για την πληρότητα. Για τη γνώση. Για το νιώσιμο. Για να τα θυμάσαι, κατά βάση, όταν δεν θα πρωταγωνιστείς πια στη σκηνή, αλλά θα βλέπεις με κλειστά μάτια στην οθόνη της μνήμης το έργο σου, θρίλερ και κωμωδία. Γιατί πρέπει να θυμάσαι;
Μη μου πεις πως δεν είναι έτσι.

Χωρίς ευτυχία δεν μπορούμε να ζούμε. Διευκρινίζω: Χωρίς την αναζήτησή της. Το μόνο που μπορούμε να επιδιώκουμε είναι λίγα στιγμιότυπα παραπάνω. Ρεαλιστικά μιλώντας…Ας σταματήσουμε να ραίνουμε τα όνειρό μας με ασφόδελους. Ο δρόμος μας καλεί. Βγες έξω.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: