Η κοιτίδα του πολιτισμού ή το σφαγείο του ανθρωπισμού;

KOSOVO FINAL STATUS

[…]«Πριν από ένα μήνα περίπου, είχε έρθει ένας Αφγανός που είχε τρελαθεί στην κυριολεξία λόγω του εγκλεισμού του εδώ. Χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί. Κάποιος συγκρατούμενος δεν μπορούσε να τον βλέπει άλλο σε αυτήν την κατάσταση και πήγε στους αστυνομικούς, οι οποίοι παίζανε χαρτιά εκείνη την ώρα, και τους παρακάλεσε να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εκείνοι τον κορόιδευαν, ρωτώντας αν είναι δικηγόρος του Αφγανού… Λίγες ώρες αργότερα τον μετέφεραν στο Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, και τον σπάσανε στο ξύλο για να τον τιμωρήσουν. Ένας αστυνομικός τον ρώταγε αν είναι μάγκας ή δικηγόρος και ένας άλλος, όταν πήγαινε να απαντήσει, τον χτύπαγε στο στόμα. Έφαγε τόσο ξύλο, που έχει πρόβλημα στη λεκάνη του από τις κλοτσιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάτσει ούτε καν στην τουαλέτα. Μάλιστα, έχει ζητήσει να τον πάνε στο νοσοκομείο και οι αστυνομικοί του είπανε: «Εσύ θα μείνεις έτσι για παραδειγματισμό».

[…]Το καλοκαίρι του 2013, είχανε κόψει το ρεύμα για 22 μέρες. Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε το air condition, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε από την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στα κοντέινερ, αφού η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 50 βαθμούς».

[…]«Σε όποιον εντοπίσουν κινητό τηλέφωνο τον ξυλοκοπούν. Τι κάνανε και δεν μπορούν να μιλήσουν με την γυναίκα και τα παιδιά τους; Ούτε τηλέφωνο, ούτε τηλεόραση, ούτε εφημερίδα. Είναι αποκομμένοι από όλους και από όλα. Στα καρτοτηλέφωνα που έχει μέσα, μας επιτρέπεται να μιλάμε το πολύ 4 λεπτά με το Πακιστάν. Δεν θέλουνε να μιλάμε με τις οικογένειές μας. Σας παρακαλώ πρέπει να μπείτε μέσα για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί».

Περισσότερα: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231365168

Αυτή η ίδια και απαράλλακτη κατάσταση επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων σε συνοριακά φυλάκια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, κρατητήρια, κοντέινερ, φυλακές, όπου δηλαδή συλλέγονται, μαντρώνονται και αφήνονται στη μοίρα τους οι περιττοί, οι ξένοι, οι άλλοι.
Δεκάδες εκθέσεις και οργανώσεις έχουν καταγγείλει την απάνθρωπη συμπεριφορά των ανθρωποφυλάκων, τις άθλιες συνθήκες κράτησης, τη ρατσιστική βία που ασκεί ο κάθε ψυχανώμαλος με μικροεξουσία στα χέρια του, είτε όργανο, είτε δεσμοφύλακας, την προκλητική αδιαφορία των πολιτικών προϊσταμένων. Όταν ανοίγει μια χαραμάδα και η κοινή γνώμη μαθαίνει για το Φαρμακονήσι, την Παγανή, τον Έβρο και την Αμυγδαλέζα, για παιδάκια που χάνονται, για στόματα που ράβονται, για διαμελισμένους στα ναρκοπέδια, για πνιγμένους στο Αιγαίο, για σαλταρισμένους από το εγκλεισμό, σοκάρεται. Ναι, ενοχλητικές και απωθητικές ειδήσεις αυτές. Αλλάζει κανάλι, ανακατεύεται. Είναι προφανές ότι δεν την αφορά. Δεν νιώθει συνυπεύθυνη, δεν είναι δικό της πρόβλημα. Κλείνει τα μάτια και κάνει ότι δεν ξέρει, δεν ακούει, δεν μιλάει, δεν ευαισθητοποιείται. Όπως η κυριούλα κάπου στο ρεπορτάζ του άνωθεν λινκ, υπεύθυνη, τρομάρα της, της οργάνωσης “Ιατρική Παρέμβαση”.
Η αλληλεγγύη των έξω είναι η μόνη ελπίδα γι’ αυτούς τους άτυχους ξεχασμένους στην επίγεια κόλαση των ελληνικών κέντρων κράτησης.Είναι αυτό που δεν βίωσαν ποτέ οι μελλοθάνατοι στο Ζάξενχάουζεν και το Άουσβιτς. Και το τελευταίο, κυριολεκτικά, που τους είχε απομείνει. Κάπου εδώ ας σταματήσει η οριζόντια και κάθετη βαρβαρότητα της νεοελληνικής κοινωνίας. Αρκετά!

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: