Μυστικά σημάδια στο ράφι της βιβλιοθήκης

America in the 1940s - John Vachon (17)

Όχι, ανθάκια αποξηραμένα κλεισμένα μέσα στις σελίδες βιβλίων πριν από δεκαετίες δεν έχουν βρεθεί ακόμη στη βιβλιοθήκη, παρότι έχω τη συνήθεια να ξεδιαλέγω παλιούς αγαπημένους τίτλους και να διαβάζω όρθιος αποσπάσματα. Όλο και κάποιο θα είχε ξεγλιστρήσει στον έξω κόσμο.

Πρόσφατα, ωστόσο, σε κάποια συνήθη λογοτεχνική ολονυκτία, έπεσε από το βιβλίο που κρατούσα και ξεφύλλιζα ένα χειρόγραφο, ένα κάποτε αντιγραμμένο με το γραφικό μου χαρακτήρα ποιήμα του λυρικού ριζοσπάστη (στη νιότη του) Ουίλλιαμ Γουέρντσγουερθ (Wordsworth), του πρωτοπόρου του αγγλικού Ρομαντισμού:

“Γλυκιά είν’ η σοφία

που η φύση δίνει.

Το άτακτο μυαλό μας

διαστρεβλώνει

τις ωραίες μορφές των όντων.

Η ανατομία που διαπράττουμε

σκοτώνει”.

Και αυτομάτως θυμήθηκα την ωραία συνήθεια που είχα κάποτε: Να αφήνω μυστικά σημάδια για να τα ξαναβρώ…πολύ αργότερα, όταν θα έχει η ανακάλυψη θεμελιώδη σημασία, όταν η εσωτερική ανάγκη μιας…ανακάλυψης θα ‘ναι ακατανίκητη. Ποιήματα, αποσπάσματα, στίχοι, παράγραφοι σε αποκόμματα, χαρτάκια, χαρτοπετσέτες, περιθώρια εφημερίδας, τσιγαρόχαρτα κλείνονταν σε βιβλία για να διαβαστούν από τον επίγονο εαυτό ξανά, όταν αποπειραθεί να υπολογίσει τα διανυθέντα και εναπομένοντα χιλιόμετρα (ή έτη φωτός) από την αφετηρία και τον προορισμό.

Memorabilia που ανασκάπτονται μαζί με το θαμμένο σεντούκι. Μηνύματα σε μπουκάλι που ταξίδευσαν στις θάλασσες και επιστρέφουν στον αποστολέα. Κρυφή δύναμη. Ποίηση μέσα στην ποίηση.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: