Γερμανική ενότητα – μια ανασκόπηση

berlin-flag

Στις 3 Οκτωβρίου 2014 οι Γερμανοί γιορτάζουν τη 24η επέτειο της επανένωσης. Το 1989 η εκλογική νοθεία, ένα πρωτοφανές κύμα εξόδου και μαζικές διαδηλώσεις οδήγησαν μέσα σε λίγους μήνες στην κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Με την παραίτηση του ηγέτη της ΓΛΔ και Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Erich Honecker στις 18 Οκτωβρίου και την πτώση του τείχους, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1989 η πορεία προς την επανένωση, που συνεχίστηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς της:
9 Νοεμβρίου 1989 – Σε συνέντευξη τύπου ο Günter Schabowski, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΓΛΔ ανοίγει τα σύνορά της με άμεση ισχύ. Λίγο αργότερα, χιλιάδες πολίτες της ΓΛΔ ορμούν προς τα σύνορα. Το τείχος πέφτει 28 χρόνια μετά την ανέγερσή του.
13 Νοεμβρίου 1989 – Η Λαϊκή Βουλή (Volkskammer) αναθέτει στον τομεάρχη του SED της περιφέρειας Δρέσδης Hans Modrow να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Στις «Διαδηλώσεις της Δευτέρας», που γίνονται εδώ και μήνες υπάρχουν πανό με επιγραφές όπως «Γερμανία, πατρίδα ενωμένη, μία».
3 Δεκεμβρίου 1989 – Υπό την πίεση της κομματικής βάσης του SED παραιτείται σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
7 Δεκεμβρίου 1989 – Υπό την προεδρία εκπροσώπων της εκκλησίας συγκαλείται «Στρογγυλή Τράπεζα» – μια επιτροπή εκπροσώπων παλιών και νέων κομμάτων ή οργανώσεων – με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την υπέρβαση της κρίσης.
19 Δεκεμβρίου 1989 – Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Helmut Kohl (CDU) πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη ΓΛΔ. Στη Δρέσδη του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή. Ακούγονται συνθήματα όπως «Helmut, Helmut» και «Γερμανία, πατρίδα ενωμένη, μία».
15 Ιανουαρίου 1990 – Περίπου 2.000 διαδηλωτές καταλαμβάνουν τα κεντρικά γραφεία της Stasi στο Ανατολικό Βερολίνο. 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά από το κτήριο.
28 Ιανουαρίου 1990 – Εκπρόσωποι παλιών και νέων κομμάτων της ΓΛΔ συναινούν στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων πολιτών, οι οποίοι παίρνουν μέρος και στη «Στρογγυλή Τράπεζα».
1 Φεβρουαρίου 1990 – Ο πρόεδρος της ΓΛΔ Hans Modrow καταθέτει στη Λαϊκή Βουλή σχέδιο επανένωσης των Γερμανιών, που βασίζεται στη στρατιωτική ουδετερότητα και την ομοσπονδιακή δομή του νέου κράτους.
7 Φεβρουαρίου 1990 – Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αποφασίζει να προτείνει στη ΓΛΔ άμεσες διαπραγματεύσεις για τη νομισματική ένωση των δύο κρατών.
18 Μαρτίου 1990 – Στη ΓΛΔ διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές. Μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η συντηρητική συμμαχία με επικεφαλής τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).
12 Απριλίου 1990 – Η πρώτη ελεύθερα εκλεγμένη Λαϊκή Βουλή αναδεικνύει πρωθυπουργό τον Lothar de Maiziere (CDU).
23 Απριλίου 1990 – Ο κυβερνητικός συνασπισμός με έδρα τη Βόννη χαράσσει τις βασικές παραμέτρους μιας διακρατικής συνθήκης για τη νομισματική ένωση.
5 Μαΐου 1990 – Πρώτος γύρος της Συνόδου 4 + 2 με τους έξι υπουργούς εξωτερικών των ΗΠΑ, της EΣΣΔ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στη Βόννη. Κεντρικό θέμα η γερμανική ενοποίηση.
18 Mαΐου 1990 – Υπογράφεται η διακρατική συνθήκη της οικονομικής, νομισματικής και κοινωνικής ένωσης. Σύμφωνα με τον Kohl πρόκειται για τη «στιγμή της γέννησης μιας ελεύθερης κι ενωμένης Γερμανίας».
1 Ιουλίου 1990 – Τίθεται σε ισχύ η νομισματική ένωση. Η ΓΛΔ υιοθετεί ως νόμισμα το δυτικό μάρκο. Καταργούνται οι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα ενδογερμανικά σύνορα.
2 Ιουλίου 1990 – Στο Ανατολικό Βερολίνο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη δεύτερη διακρατική συνθήκη, τη συνθήκη της ενοποίησης.
16 Ιουλίου 1990 – Ο Kohl και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοινώνουν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το θέμα των στρατηγικών συμμαχιών: Η Γερμανία θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και μετά την επανένωση.
22 Ιουλίου 1990 – Η Λαϊκή Βουλή εγκρίνει το νόμο για την επαναφορά του θεσμού των κρατιδίων στη ΓΛΔ.
23 Αυγούστου 1990 – Η Λαϊκή Βουλή αποφασίζει την ένταξη της ΓΛΔ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ορίζοντας ως ημερομηνία ένταξης την 3η Οκτωβρίου.
31 Αυγούστου 1990 – Στο Ανατολικό Βερολίνο υπογράφεται η συνθήκη της ένωσης των Γερμανιών. Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η Λαϊκή Βουλή υπερψηφίζουν τη συνθήκη με πλειοψηφία δύο τρίτων.
24 Σεπτεμβρίου 1990 – Αποχώρηση της ΓΛΔ από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
1 Οκτωβρίου 1990 – Η Γερμανία αποκτά πλήρη αυτονομία. Αίρεται από τις 3 Οκτωβρίου το ειδικό καθεστώς των συμμάχων στο Βερολίνο.
3 Οκτωβρίου 1990 – Στις 12 τα μεσάνυχτα πραγματοποιείται η έπαρση της γερμανικής σημαίας με τα χρώματα του μαύρου, κόκκινου και χρυσού μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, ενώ ηχεί ο εθνικός ύμνος. Στους δρόμους του Βερολίνου και σε πολλές άλλες πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γιορτάζουν την ένωση των Γερμανιών.

http://www.freiheit-und-einheit.de
http://www.tag-der-deutschen-einheit.de

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: