Πατσουλί πρόωρων εκλογών

2672eafa2bdadd78572526694859f91e

Σύμφωνα με το σημερινό ορυμαγδό σχετικών δημοσιευμάτων, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ωριμάζει στο μυαλό του πρωθυπουργού, πιθανώς ως πράξη λύτρωσης ή έξοδος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραπέμπει σε πράξη αυτοχειρίας ενός απογοητευμένου από τη ζωή ανθρώπου.
Η ψυχική απόσταση του πρωθυπουργού από το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον μετά από την ομιλία του Σαμαρά στη Χαλκιδική για τα σαράντα της ΝΔ – λαμβάνει διαστάσεις χάσματος. Την εν λόγω εξέλιξη επιταχύνουν τόσο ο οφθαλμοφανής πανικός της συγκυβέρνησης εξαιτίας των τελευταίων δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο όριο της αυτοδυναμίας, όσο και η ραγδαία καθίζηση του κεντροδεξιού συνασπισμού ειδικά έπειτα από την επιβολή του άδικου ΕΝΦΙΑ. Το δε ΠΑΣΟΚ διαβλέποντας ασφαλώς εκλογικό πατατράκ ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και επιχειρεί δειλά ανοίγματα στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Συριζαίοι από την άλλη κρατούν τις κοιλιές τους από τα γέλια με τον ξαφνικό έρωτα του Βενιζέλου, ο οποίος σε λίγο θα πει “ήμουν από μικρό παιδί ΣΥΡΙΖΑ” (όπως οι ποδοσφαιριστές από τα βάθη της Αφρικής, οι οποίοι όταν μεταγράφονται σε ελληνικούς συλλόγους έχουν μάθει να λένε με τις πρώτες δηλώσεις “ήμουν από κούνια Παναρκαδικός, απεξανέκαθεν Πλατανιάς, μια ζωή Παναθαναϊκός κλπ”)
Αυτό που όμως που πάντα μου προκαλούσε αλγεινή εντύπωση είναι η εκπληκτική συνέχεια και συνέπεια της πρακτικής του έθνους, κάθε τρεις και λίγο οι κυβερνήσεις να πετούν λευκή πετσέτα και να προκηρύσσουν πρόωρες εκλογές (πάμπολλες φορές με αστείες αιτίες, όπως ο Σημίτης το 2004). Οι ταγοί του έθνους κάνουν εδώ και 180 χρόνια το ίδιο ακριβώς. Είναι εκπληκτικό ότι, διαχρονικά οπισθοδρομικοί, δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας και να ολοκληρώσουν μια θητεία, μια αποστολή, ένα καθήκον. Ο κόσμος (ο λαός που λένε), ασορτί μ΄αυτούς, βαυκαλίζεται ότι κάτι θα αλλάξει με την προσφυγή στις κάλπες, εν προκειμένω διότι ο Σαμαράς κλάταρε από τον πανικό. Τα λέει ο ίδιος ο κόσμος που τον ψήφισε και μετά δεν του άρεσε. Τα λέει ο ίδιος αποδημητικός πασόκος που μετανάστευσε σε πιο εύκρατα κομματικά κλίματα.
Το ίδιο ξεδιάντροπα είναι τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν την ευκολία με την οποία νομιμοποιούνται οι πρόωρες κάλπες. Κανείς δεν αναφέρει πόσο πίσω πάμε όταν τραβάμε το χειρόφρενο, σταματάμε και αρχίζουμε να χαριεντιζόμαστε προεκλογικά μεταξύ μας. Πόσο πολύτιμο χρόνο χάνουμε, όταν ο κόσμος δυστυχώς για τους έλληνες με την ελληνική νοοτροπία προχωράει.
“Άρωμα εκλογών” οι σόλοικοι τίτλοι της Λαμπρακειάδας και πολλών άλλων μέσων. Άρωμα. Όχι μπόχα, κακοσμία ή τίποτα βαρύτερο. Άρωμα. Δηλαδή, ευωδιά, ευχάριστη οσμή, μοσχοβολιά. Λες και θα πιαστούμε όλοι μαζί χέρι-χέρι και θα τρέχουμε στα λιβάδια ανέμελοι και μεθυσμένοι από τις μυρωδιές των ανθέων αναζητώντας τον ιππότη που θα μας κυβερνήσει. Έχει κι αυτό τη σημειολογία του: Οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν ένα έκτακτο δραματικό γεγονός στη συλλογική συνείδηση, μια κορύφωση ενός αδιεξόδου, αλλά ελιγμό, πλήρως νομιμοποιημένη πρακτική, απόδειξη ανωριμότητας και σύγχυσης. Τηρούμε το έθιμο και την παράδοση ευλαβικά. Θα ψεκαστούμε ξανά με πατσουλί και θα πάμε ξανά- μανά για πρόωρες.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: