Σκανδιναβοί στις δημόσιες υπερεσίες

Südafrika

Αναγκαστικώς περιπλανήθηκα σήμερα σε ποικίλες υπΕρεσίες του Δημοσίου (η ορθογραφία και η προφορά παρακαλώ όπως έχει εδραιωθεί στην καθομιλουμένη από τους ιδίους τους υπαλλήλους). Στέρησέ μου το φαγητό, βάλε με τιμωρία στη γωνία με το ένα πόδι όρθιο, κράτα μου τη μύτη, γαργάλησέ μου τη φαβορίτα, αλλά μη με στέλνεις εκεί. Πλαντάζει η ψυχή μου και χρειάζομαι καιρό για να συνέλθω.
Δεν θα σας περιγράψω τα απερίγραπτα διότι σας είναι γνωστά εκ πείρας. Ταλαιπωρία, μιζέρια και βρωμιά.
Στην εφορία λ.χ. εύκολα μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να πηδούν με χαρά από το παράθυρο αποχαιρετώντας το μάταιο τούτο τρίτο κόσμο, εξαιτίας του καταθλιπτικού, βρωμερού και τρισάθλιου κτιρίου και της λαβυρινθώδους διάταξης των γραφείων. Ανοίγει η καρδιά σου εκεί μέσα. Λες και δεν φτάνει που πάντα για…κακό σε τρσβολογούν εκεί. “Φωτοτυπικό κύριε έχει στην αυλή της εφορίας”, μου είπε μια ευγενική κυρία σε ένα καφενείο. Το τοπίό παρέπεμπε σε εγκαταλελειμένο χώρο κράτησης αιχμάλωτων σιϊτών στο Ιράκ.
Οι κυρίες που εργάζονται στην εφορία (άνδρες ελάχιστοι για κάποιον σκοτεινό λόγο), ουδεμίας εξαιρουμένης, μου θύμισαν στην κοψιά τις αρχαιολόγους που γνωρίζει σιγά σιγά όλο το πανελλήνιο μέσα από το μεταξύ τους τηλεοπτικό τσουρομάδισμα. Από το ίδιο καλούπι βγαλμένες, υπάλληλοι της υπΕρεσίας επί τριακονταετία και βάλε. Άρχισαν να της μοιάζουν στην αισθητική και τη γυψοσανίδα.
Σε τράπεζες, αστυνομίες, ΙΚΑ κλπ. η ίδια εικόνα πάνω – κάτω. Με κάποιο μαγικό τρόπο δουλεύει το σύστημα. Όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει. Ή ακριβώς το αντίθετο: Ακριβώς γι’ αυτούς τους γνωστούς λόγους το σύστημα υπολειτουργεί, μια θλιβερή διαχρονική παραδοχή μιας πραγματικότητας που δεν επαρκεί, δεν φτάνει για να πλησιάσουμε τα στάνταρντς νορμάλ χωρών.
Επιστρέφοντας σπίτι και διαπιστώνοντας και πάλι ότι εννιά στους δέκα διαβάτες κοντοστέκονται και σταυροκοπιούνται μπροστά από τις εκκλησίες, μια συνήθεια που τελευταίως με εντυπωσιάζει στο μέγεθος που εξακολουθεί να τηρείται, σκεφτόμουν πως ο πολυμήχανος έλλην θα μπορούσε να προσφέρει πακέτα τουριστικών σαφάρι στα άδυτα των Δημ. Υπερεσιών της ελληνικής ζούγκλας σε ευρωπαίους και λοιπούς αλλοδαπούς μαζί βεβαίως με κρουαζιέρες, συρτάκια, μουσακάδες και χωριάτικες για τη μετέπειτα αποθεραπεία και αναψυχή τους. Με ξεναγό, χάρτες, αξιοθέατα, οδηγό επιβίωσης σε “πραγματικές συνθήκες” σε γκρουπ ή μεμονωμένα και χωρίς φωτογραφικές μηχανές.
Σίγουρα, θα έβλεπαν με τα σκανδιναβικά ή αλσατικά ματάκια τους από…πολύ μέσα, όσα αδυνατούν να κατανοήσουν από ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ, εφημερίδες, αφηγήσεις και πολιτικούς λόγους οι ξένοι φίλοι, προστάτες, δανειστές, δυνάστες, οχτροί, περίεργοι, περαστικοί..για το πώς φτάσαμε εδώ, για το τι φάρα είμαστε, για το πόση σχέση έχουμε με το ένδοξο παρελθόν, για το τι και πόσα κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση (χωρίς να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας), για το πόσο πλήρωσα για ΕΕΤΗΔΕ, δόσεις, ΕΝΦΙΑ κλπ. κλπ. χωρίς κανένα αντίκρισμα, έτσι, ρίχνοντας τα κατοστάρικα της κρίσης στο πιθάρι των Δαναΐδων…All inclusive φάση.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: