Ταΐζοντας τον κόσμο τα φούμαρα του εθνικισμού

newego_LARGE_t_1101_54400352

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Αντόνιο (κι αυτός) Μιλόσοσκι, μαζί με μία ομάδα ορειβατών από τη χώρα του, αναρριχήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ηλιο της Βεργίνας. Ανήρτησε δε σχετική φωτογραφία στο λογαριασμό του στο fb.

Τα τσακάλια της ελληνικής δημοσιογραφίας και διάφοροι “υπερευαίσθητοι” από δεξιά και αριστερά ανακάλυψαν πρόκληση, προπαγάνδα, παιγνίδια με τη φωτιά, αλυτρωτισμό κλπ. Το ΥΠΕΞ έβγαλε αιχμηρή ανακοίνωση.

2751

Το σύμβολο αυτό απαγορεύεται, υποτίθεται, να χρησιμοποιείται από τους γείτονες έπειτα από απαίτηση της ελληνικής πλευράς παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, η σημαία της ΠΓΔΜ ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις στην κίνηση Μιλόσοσκι είναι υποκριτικές και ανορθολογικές, ως συνήθως. Η εν λόγω σημαία, είναι κακόγουστη και απομεινάρι άλλων εποχών, κατά την άποψή μου, όπως όλες οι σημαίες των εθνικών κρατών. Επιπλέον, το σημερινό εθνικό σύμβολο της ΠΓΔΜ, μιας χώρας που σε όλον τον κόσμο αποκαλείται Μακεδονία, όσο κι αν εδώ πολλοί υπερπατριώτες βγάζουν φλύκταινες και καντήλες, δεν αποτελεί παρά πρόχειρη, αλλά εξόφθαλμη παραλλαγή του εν λόγω ήλιου με 8 ακτίνες και ίδια χρώματα.

skopia-is-monkeydonia

Το τι φωτογραφία έβγαλε ο Μιλόσοσκι ιδιωτικά με την παρέα του δεν θα έπρεπε να απασχολεί κανέναν σοβαρό άνθρωπο σε μια εποχή που φλέγεται κυριολεκτικά η υφήλιος και στη χώρα μας δεν χαμπαριάζει κανείς τίποτα, ακόμη και αν η κίνηση αποσκοπούσε στο πικάρισμα των ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε κι εδώ παρόμοιους “πολιτικούς” (απ’ όλους τους χώρους π.χ. κόμματα, δημοσιογραφία, εκκλησία κλπ) που ψαρεύουν στα νερά του εθνικισμού κάνοντας καριέρα χάρη στο “Σκοπιανό” – και πολλούς μάλιστα σε βαθμό ανισορροπίας.

Μάζεψε κανείς τους χρυσαυγίτες λ.χ. όταν πέρισυ στους Ευζώνους και στα ελληνοαλβανικά σύνορα δημιουργούσαν επεισόδια, φώναζαν ανατριχιαστικά συνθήματα, ξυλοφόρτωναν οδηγούς με αυτοκόλλητα των χωρών τους και ασκούσαν ιδιότυπη εξωτερική πολιτική; Ζήτησε κανείς απ’ αυτούς που η καραμέλα της πρόκλησης δεν λιώνει ποτέ, συγνώμη από το Σόιμπλε όταν κάποιοι τον αποκαλούσαν “κούτσαυλο” ή από το “πουσταριό” τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου; Στην Ελλάδα, εν ολίγοις, έχουμε αναρίθμητους “Μιλόσοσκι”, καθώς και τύπους που αντιστοίχως με ένα γαλανόλευκο πανί, είναι ικανοί να προκαλέσουν την καταστροφικότερη αναταραχή. Οπότε, ας κοιτάξουμε τα του οίκου μας και ας φροντίσουμε, κατόπιν, να επιλύσουμε με τον προσφορότερο τρόπο τα εθνικά μας θέματα.

Αν βαυκαλιζόμαστε ότι εξωτερική πολιτική κάνουμε με χεστήριες νότες διαμαρτυρίας όπως η χθεσινή του ΥΠΕΞ ( ο Αντωνάκης τη συνέταξε;), ότι η σημαιούλα του Μιλόσοσκι μπορεί με μια νοσταλγική παρόρμηση, αν προκληθούμε πολύ, να οδηγήσει σε νέες εποποιίες τύπου Ιμίων και βομβαρδισμού των σκοπιανών από την αεροπορία μας, τότε είναι βέβαιο ότι η μόνη ρεαλιστική μας απάντηση, όταν δεν ψωνίζουμε από τα μαγαζιά και δεν τζογάρουμε στα καζίνο της ΠΓΔΜ, θα είναι το σκίσιμο αυτοκόλλητων κολλημένων στα οχήματα της γειτονικής χώρας που διέρχονται τα σύνορά μας και η επαγρύπνιση στις βουνοκορφές μας για να μην επαναληφθεί το κακό.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: