Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης

1frixos elli

Το όνομα Φρίξος παραπέμπει ετυμολογικά στο Φυξιος ( φυγάς ). Εξ ου και ο Φυξιος Δίας ( προστάτης των φυγάδων ).
Ο καλόκαρδος Φρίξος κουβαλά τον συμβολισμό του αποικισμού των Ελλήνων στα παράλια του Ευξείνου Πόντου με τις θυσίες αγαπημένων προσώπων ( Έλλη ) με τους διωγμούς και τη ζηλοφθονία από την μητριά πατρίδα Ινώ και τα ετεροθαλή αδέλφια ( διαμάχες μεταξύ Ελληνικών φύλων στην κυρίως Ελλάδα )
Η μοίρα του ήταν και είναι δια μέσου των χιλιετιών να παραμείνει ένας παντοτινός φυγάς .

Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης ξεκινά με τον γάμο του γιου του Αιόλου – θεού των ανέμων -και της Εναρέτης, Αθάμαντα, βασιλιά του Ορχομενού και της θεάς των Νεφών, Νεφέλης. Από το γάμο αυτό, που έγινε κατόπιν προτροπής της Ήρας, γεννήθηκαν τα δίδυμα Φρίξος και Έλλη και σε αυτά έλαχε να γνωρίσουν τη σκληρότητα στο πρόσωπο της μητριάς τους, δεύτερης γυναίκας του Αθάμαντα και κόρης του βασιλέα των Θηβών Κάδμου και της Αρμονίας, η οποία ονομαζόταν Ινώ. Από το γάμο του με την Ινώ ο Αθάμας απέκτησε το Λέαρχο, το Μελικέρτη και την Ευρύκλεια. Η Ινώ μίσησε τα παιδιά της Νεφέλης και προπαντός τον Φρίξο, που διέβλεπε ότι θα διεκδικούσε τη διαδοχή του Αθάμαντα, και για να τον εξοντώσει κατέστρωσε σατανικό σχέδιο. Έπεισε τις γυναίκες του Ορχομενού να φρυγανίζουν κρυφά από τους άντρες τους το σιτάρι, που προοριζόταν για σπορά κι έτσι δεν φύτρωνε ούτε σπυρί εκείνα τα χρόνια. Όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε τρομερός λιμός και δυστυχία στη χώρα του Ορχομενού και ο Αθάμαντας έστειλε να ζητήσει συμβουλή απ’ το μαντείο των Δελφών. Όταν οι αντιπρόσωποί του γύρισαν, η Ινώ τους ανάγκασε ν’ αλλάξουν την απάντηση του μαντείου και να πουν στον Αθάμα ότι η μάστιγα θα έπαυε με έναν όρο: Να θυσιαστεί ο Φρίξος στον Δία.
Ο βασιλιάς πίστεψε τον ψεύτικο χρησμό κι αναγκασμένος από τους υπηκόους του, που δεινοπαθούσαν, δέχτηκε να θυσιάσει το γιό του. Τη στιγμή όμως που ο Φρίξος πλησίαζε στο βωμό στο βουνό Λαφύστιο, τον άρπαξε με μυστηριώδη τρόπο μαζί με την αδελφή του, η μάνα του η Νεφέλη. Η Νεφέλη είχε ένα κριάρι προικισμένο με λόγο, με τρίχωμα χρυσό που μπορούσε να πετάει, που της είχε δωρίσει ο Ερμής. Επάνω σ’ αυτό το κριάρι βάζει τα δυο παιδιά της για να γλυτώσουν από τα θανάσιμα σχέδια της μητριάς τους. Στη μέση του ταξιδιού όμως η Έλλη ζαλίζεται, γλυστράει και πέφτει στη θάλασσα, στο στενό που έχει τ’ όνομά της (Ελλήσποντος).
Ο Φρίξος απαρηγόρητος και μη μπορώντας να κάνει τίποτε συνεχίζει το δρόμο του και φτάνει στην πόλη Αία (Κολχίδα), όπου βασιλεύει ο Αιήτης γιός του Ήλιου και της Περσηίδας, αδερφός της Κίρκης και της Πασιφάης. Εκεί ο Φρίξος θυσιάζει το κριάρι στο Δία το φύξιο (προστάτη των φυγάδων) και δωρίζει το “χρυσόμαλλο δέρας” του στο βασιλιά Αιήτη. Αυτός επειδή ένας χρησμός του είπε ότι θα πεθάνει, αν ξένοι φτάσουν στη χώρα του και πάρουν το χρυσόμαλλο τρίχωμα, το κρεμάει σε μια βελανιδιά, μέσα στο ιερό άλσος το αφιερωμένο στον Άρη, όπου το φυλάνε “πυρίπνοοι” ταύροι κι ένας ακοίμητος δράκοντας. Από εδώ θα πάρει ο Ιάσονας το χρυσό τρίχωμα, σύμφωνα με το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Φρίξος στη συνέχεια παντρεύεται τη Χαλκιόπη κόρη του βασιλιά Αιήτη. Πριν πεθάνει έβαλε τα παιδιά του να του υποσχεθούν ότι θα επέστρεφαν κάποια μέρα στον Ορχομενό και θα διεκδικούσαν τον θρόνο του παππού τους!!

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: