Η Αμφίπολη και ο ψυχεθνικισμός μας

1229997_750926381589829_974670202_n

Η αρχαιολογική σκαπάνη των ανασκαφών της Αμφίπολης είναι πιθανόν να φέρει στο φως ευρήματα σημαντικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Με ενδιαφέρον και περιέργεια αναμένουμε την ολοκλήρωση των ανασκαφών. Αναμένουμε το μήνυμα που μας μεταφέρει το παρελθόν. Είναι ο μόνος τρόπος για να μιλήσει.

Το αρχαιολογικό αυτό γεγονός, ωστόσο, έχει καπελωθεί από το Σαμαρά και τα γνωστά εξαπτέρυγα του εθνικισμού. Έχει αναχθεί στοχευμένα σε Politicum. Ό,τι σχετίζεται με το μακρινό ένδοξο παρελθόν γίνεται εδώ και καιρό αντικείμενο εκμετάλλευσης και προσεγγίζεται του μέσα από εθνικιστικές παρωπίδες. Στον καταπονημένο έλληνα πουλάνε παραμύθια περί τάφου του Μεγαλέξανδρου ή της οικογενείας του. Διακινούν την προσδοκία ότι κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό κρύβει ο τάφος. Ναι, μπορεί να αποκαλυφθεί μια αποικία ΕΛ ή ο έλληνας πρόγονος του Κρίστοφερ Λη. Και ο ταπεινωμένος από τη Μέρκελ, ο περήφανος, ο αγανακτισμένος έλληνας (που ποτέ δεν του έλειψε η παροξυσμική φαντασία), αίφνης, μέσα στο κατακαλόκαιρο, αρχίζει να ψηλώνει, να αισθάνεται πάλι απόγονος του Μεγαλέξανδρου και το σύμπλεγμα κατωτερότητας να μετατρέπεται σε βεβαιότητα υπεροχής έναντι όσων κουτόφραγκων αδίκως των επιβουλεύονται.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ανερυθρίαστης και επικίνδυνης εθνικιστικής-ιδεολογικής εκμετάλλευσης του αρχαιολογικής-ιστορικής σημασίας γεγονότος σε πλήρη σύμπνοια με τη γραμμή Σαμαρά είναι το άρθρο “Επιγραφές-Σοκ” του δημοσιογράφου Κοττάκη στην εφημερίδα “Δημοκρατία” της 28/8, ο οποίος απηχεί από τα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης την ιδεολογία Σαμαρά.

Παραθέτω το εξωφρενικό απόσπασμα και τα συμπεράσματα δικά σας για τον εγχώριο ελαφρολαϊκό, ατόφια κομπλεξικό δεξιό σοβινισμό – εθνικισμό που απηχεί δυστυχώς και θέσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών:

“Τα ονόματα. Τα αφιερώματα. Έστω και μια επιγραφή να βρεθεί με ελληνικό όνομα ή ελληνική φράση, ο τάφος έχει εκπληρώσει την εθνική (sic!!!) αποστολή του. Θα έχουν μιλήσει οι νεκροί. Θα έχουν μιλήσει και θα μας έχουν επιβεβαιώσει ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική. Θα έχουν διαψεύσει τους τυμβωρύχους σκοπιανούς, που θεωρούν μακεδονική γλώσσα το σλαβικό ιδίωμά τους και θα μας έχουν πει ότι η μόνη γλώσσα που μιλούσαν στη Μακεδονία ήταν τα ελληνικά. Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά μια τόση δα μικρή επιγραφή στα ελληνικά μπορεί να προκαλέσει κρίση ταυτότητας σε χιλιάδες νέα παιδιά στα Σκόπια, τα οποία μεγάλωσαν με το ιδεολόγημα ότι είναι απόγονοι του Μεγ. Αλέξανδρου και τώρα να ανακαλύψουν πιθανόν ότι ζούσαν μέσα στο ψέμα. Δεν είναι αστείο. Υπό προϋποθέσεις ο τάφος μπορεί να προκαλέσει μείζονα κρίση στα γειτονικά Σκόπια. Αν καταρρεύσει και ο μύθος της μακεδονικής ταυτότητας – γλώσσας, χαίρετε. Οι διαφορές που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση είναι τρεις: (Σ.Σ: Η Κέλλυ, η Σαμάνθα και η Κρις) Η ονομασία, η ταυτότητα και η γλώσσα. Αν καταρρεύσουν γλώσσα και ταυτότητα, μένει μόνο η ονομασία, που μπορεί να είναι γεωγραφική ή χρονολογική. Μακεδονικό έθνος και αλυτρωτισμός, όμως, πάπαλα. Γι’ αυτό ο νους του Σαμαρά βρίσκεται μόνο εκεί: στις επιγραφές”.

Είναι γεγονός ότι οι ψυχίατροι κάνουν χρυσές δουλειές αυτή την περίοδο.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: