Όσφρηση, αυτή η καταραμένη!

salvador-dali-surrealist-art-i13

Η όσφρηση (συμπεριλαμβανομένης της γεύσης που λειτουργεί με την επαφή) είναι μνήμη άφευκτη, αναπόδραστη. Αισθητή η κατά κράτος υπεροχή της.

Με λιγότερο ή περισσότερο κόπο μπορείς να ξεχάσεις όσα κάποτε είδες: ονόματα, ημερομηνίες, αγκαλιές, μάτια. Να απωθήσεις πρόσωπα, να αποπέμψεις από τη φυσιολογία σου απομεινάρια του άλλοτε, να εξορίσεις (έστω και αυτοεξοριζόμενος) φαντάσματα και αγάλματα.

Ο χρόνος θεραπεύει (;), η απόσταση από τις παραστάσεις καταπραΰνει, η συνήθεια καθιστά εξίτηλο το παρελθόν. Αρκεί να πειστούν τα εγκεφαλικά κύτταρα πως η μνήμη δεν αποτελεί πύλη μαυσωλείου και πως η απαραίτητη διαχείρισή της, ακόμη και αν το αγαπημένο φρούτο εφεξής θα είναι ο λωτός, ενέχει το στοιχείο της αυτοσυντήρησης. Αξιοζήλευτοι και μακάριοι όσοι τα καταφέρνουν, ευεργετική και οικουμενική αξία η λήθη.

Η όσφρηση, ωστόσο, είναι μνήμη αφιλτράριστη, ανίκατος. Δεν γνωρίζεις ανθρώπους που θυμούνται ένα άρωμα ή ένα φιλί έχοντας ξεχάσει προ πολλού υποκορισμούς και διευθύνσεις; Η μυρωδιά δεν εξατμίζεται, δεν εξαερώνεται, εγγράφεται και κωδικοποιείται άπαξ και δια παντός, ταξιδεύει στον αέρα και ενσκήπτει κυρίαρχη, αργά ή γρήγορα. Είμαστε ανοχύρωτοι και χωρίς αντίδοτο, όταν, μέσω των αεραγωγών της μύτης ή στις θηλές της γλώσσας ξυπνά και συδαυλίζεται το παρελθόν. Η μνήμη ως οσμή ή γεύση που γυρνοβολούσε ξεχασμένη ως άσωτη ανάμνηση, τότε ζωντανεύει.

Το αισθητήριο όργανο της όσφρησης και οι σύνθετες νευρικές απολήξεις της είναι ένα από τα αίτια που το είδος μας είναι πλήρες παθών. Προχώρα με βαθιές αναπνοές…

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: