Καλά νέα: Ο Γιούνκερ στο τιμόνι της Επιτροπής

317318_10152746867405487_767804379_n

Χθες ήταν μια καλή ημέρα για την Ευρώπη. Με 422 ψήφους υπέρ και 250 ψήφους κατά ο λουξεμβούργιος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ευρω-σκεπτικιστές έχουν πλέον μετά τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ν’ αντιμετωπίσουν έναν ακόμα εχθρό. Το είπε χαρακτηριστικά η Μαρίν Λεπέν: «Δεν είστε τίποτα, δεν εκπροσωπείτε τίποτα, δεν θα σας ψηφίσουμε». «Σας ευχαριστώ που δεν θα με ψηφίσετε» απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ ανήκει στο κουαρτέτο των κορυφαίων ευρωπαίων φεντεραλιστών Γιούνκερ-Σουλτς-Κον Μπέντιτ-Φερχόφσταντ, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά πιστεύουν βαθιά στην πλήρη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρούν ότι η νομισματική ενοποίηση χωρίς θεσμούς πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης παραμένει μετέωρη.

Η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής, με συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία, είναι η πρώτη ουσιώδης κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης ένα αποφασιστικό βήμα για περισσότερη δημοκρατία και για μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική.

Αυτονοήτως, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η πραγματική σύγκλιση και η προστασία της απασχόλησης αποτελούν προτεραιότητες. Η Ένωση, για να ξαναγίνει αξιόπιστη και να ξεπεράσει τη δομική της κρίση, οφείλει να δώσει στους πολίτες το χαμένο όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οφείλει επίσης να επανασυγκολλήσει τα σπασμένα κομμάτια της.

Φαίνεται παράξενη η ικανοποίηση του Landstreicher για την εκλογή Γιούνκερ; Ας καταφύγουμε για μιαν ακόμη φορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος στην υποσαχάρεια χώρα του διάχυτου αντιευρωπαϊσμού και της αγκυλωμένης αριστεράς “αναγκαζόταν” να διατυπώνει απόψεις “δογματικές” (έτσι τις χαρακτήριζε ο ίδιος αυτοσαρκαστικά):

“Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω όταν συζητάμε την πορεία του κόσμου. Ακόμα κι αν 27 στις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ήσαν δεξιές και αποφάσιζαν να προωθήσουν τη Συνθήκη που αρχίζει δειλά δειλά να πολιτικοποιεί την Ένωση και τα προβλήματα, δικά της και του κόσμου, η εξέλιξη θα έπρεπε να χαιρετιστεί χωρίς επιφυλάξεις από την αριστερά…”

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: