Λεωνίδας Λουλούδης: Ανανέωση, οικολογία και Rock and Roll

photo_594_400

Την Κυριακή έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Λουλούδης, καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Λεωνίδας υπήρξε ανήσυχος διανοούμενος της Ανανεωτικής Αριστεράς, πρωτοπόρος της πολιτικής οικολογίας και σημαντικός επιστήμονας. Άνθρωπος με όραμα, δημιουργικός, μαχητής, πρωτοστάτησε, από όποια θέση κι αν κατείχε, και ιδιαίτερα αυτή του Αντιπρύτανη του ΓΠΑ επί επτά συνεχή χρόνια, για ένα σύγχρονο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ο Λεωνίδας ήταν στενός φίλος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μέσω του οποίου τον είχα γνωρίσει. Υπήρξε στέλεχος του Συνασπισμού και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2004. Από το 1979 έως το 1987 ήταν µέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης «Ο Πολίτης» και από το 1984 έως το 1995 µέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης «Νέα Οικολογία».

——————–

Πριν φύγει από την Ελλάδα για να σπουδάσει στην Αγγλία, ο πειραιώτης Λεωνίδας Λουλούδης ήταν ιδρυτικό μέλος μιας μεγάλης ελληνικής μπάντας, των Bluebirds, στους οποίους έπαιζε μπάσο. Ιδού πώς ξεκίνησε και πώς βίωσε το πέρασμά του από το Rock and Roll:

“Για μένα το breakthrough που ήταν και breakthrough για το συγκρότημα, ήταν όταν ένας φίλος ναυτικός […] ήρθε στον Πειραιά και έφερε έναν μικρό δίσκο και είχε, μόλις είχε κυκλοφορήσει στην Αγγλία, το Love Me Do και το She Loves You. Αυτό ήταν και το έναυσμα για μένα να κάνω το συγκρότημα. Ακούσαμε αυτά τα πράγματα, μας τρέλαναν διότι ήταν κάτι το οποίο δεν μπορείς να φανταστείς τι αλλαγή στον ήχο συνιστούσε, δηλαδή ακόμη και μέχρι τότε την ιστορία του ροκ καταλαβαίναμε ότι ήταν μια κιθάρα, ένα ντραμς και μια φωνή ας πούμε. […] Αλλά αυτό που ακούσαμε από τους Μπητλς, δηλαδή αυτές οι διφωνίες, οι τριφωνίες, το δεμένο πράγμα που είναι και κιθάρα μαζί ρυθμική και σόλο κιθάρα και ντραμς και φωνές, όλα αυτά που ήταν ένα πραγματικό συγκρότημα […], ενώ το άλλο ήταν ο Έλβις Πρίσλεϋ και κάποιοι που παίζανε από πίσω […], αυτό το πράγμα, μια ενότητα, ένα σώμα, μια ψυχή, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη ρυθμική κιθάρα από τη σόλο κιθάρα, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το ντραμς από το χτύπημα του μπάσου, και πάνω εκεί δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις φωνές γιατί όλες είναι ίδιες, και κάνουν τριφωνίες και τετραφωνίες απίθανες, αυτό ήταν για εμάς… μείναμε με ανοιχτό το στόμα, εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή σε όλον τον κόσμο. Και αρχίσαμε να γρατζουνάμε κάτι κιθάρες” “Ήχοι και απόηχοι. Κοινωνική ιστορία του ροκ εν ρολ φαινομένου στην Ελλάδα, 1956-1967 Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας”

O Ηλίας Κανέλλης για τον Λεωνίδα Λουλούδη:

http://booksjournal.gr/slideshow/item/472-%CE%BB%CE%B5%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: