Αντώνης, ο μακεδονοφάγος

Facade of a liquor store

Ο Αντωνάκης άρχισε πάλι τις σκανδαλιές. Δεν είχε με τι άλλο να ασχοληθεί καλοκαιριάτικα και αποφάσισε να μαλώσει με διάφορους από τη γειτονική χώρα με θέμα τις γνωστές του εμμονές: Δεν υπάρχει η γλώσσα τους, δεν υπάρχει μειονότητα, δεν υπάρχουν αυτοί γενικώς (μάλλον είναι πλάσματα της φαντασίας μας, Ελ ή διαφημιστικό κόλπο), παρά μόνο Αιλάδα, Μεγκαλέξαντρος, Μακεδονία (και όχι Μασεντόνια) κλπ.

Ο “σοβαρός” έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το θεσμικό περιβάλλον των διεθνών οργανισμών, συγκεκριμένα το Στρασβούργο, για να προσβάλει τη γειτονική χώρα και να προκαλέσει θερμό διπλωματικό επεισόδιο ειρωνευόμενος δημοσιογράφο της FYROM πως δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών»! Το κακό είναι αν όντως πιστεύει τις μπαρούφες του.

Όλα συνέβησαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς σχετικά με τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας. Ο Σαμαράς δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της πΓΔΜ, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως «ανταποκριτής διάφορων μέσων ενημέρωσης στην μακεδονική γλώσσα».

«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄όλα, ότι η “μακεδονική” γλώσσα υπήρχε», απάντησε ο Σαμαράς!

Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα “ντοκουμέντο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».

Ο Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι’ αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».

Εξωφρενικές κουβέντες από πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος χάνει την αρμόζουσα ψυχραιμία, εκδύεται το θεσμικό του ρόλο και ενθυμείται τις παιδικές του εμμονές. Καλό είναι να θυμηθούμε όλοι ότι η αδιαλλαξία και ο φανατισμός του πάλαι ποτέ υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο στέρησαν από τις δύο χώρες μια συμβιβαστική λύση, αλλά διαιώνισαν ένα πρόβλημα – βαρίδι, μια προ πολλού χαμένη υπόθεση ηθικά και πολιτικά για την Ελλάδα που συντηρείται μέχρι τώρα. Ο στρουθοκαμηλισμός του Σαμαρά και των ομοίων του δεν έχει όρια. Η FYROM ονομάζεται Macedonia σ’όλον τον πλανήτη κι οι “δικοί μας” εγκλωβισμένοι στα σαμαρικά τετελεσμένα σπεύδουν απλώς να ξεκολλούν τα αυτοκόλλητα των οχημάτων που εισέρχονται από τους Ευζώνους με το διεθνές σήμα της χώρας ‘MK’ ή να διαμαρτύρονται σε τουρνουά κολύμβησης, διότι αποκαλούνται από τους διοργανωτές Μακεδόνες οι αθλητές της FYROM και Μασεντόνια η εν λόγω χώρα. Τέλεια. Ας μη μιλήσουμε δε για την ιστορία, έτσι; Όντως καλά τα λέει ο Μιλόσοσκι, ας πάει καμιά βόλτα από τη Φλώρινα ο Σαμαράς και ας ρωτήσει κανέναν παππού σχετικά:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς, με την αναφορά του αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει την διαφορά» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, «αλλά ως δημιουργός ο ίδιος του προβλήματος αυτού θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί λύση. Η δήλωση του κ. Σαμαρά μοιάζει με δήλωση πολιτικού του 19ου αιώνα που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων… Σχετικά με τα περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας, τον προτρέπουμε, εφόσον έχει χρόνο στη διάθεση του, να επισκεφθεί για μία εβδομάδα τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τα χωριά της Καστοριάς για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από την μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα».

Ο ανυπόφορα εμμονικός Σαμαράς απάντησε βάζοντας την…απειλητική μαντάμ Βούλτεψη να κάνει δηλώσεις τύπου πρωινάδικου: “Μ’αυτά που λέει ο Μιλόσοσκι καθιστά πιο δυσχερή τη θέση της χώρας του (να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη)”. Έλεος κάπου έτσι; Να είμαστε λίγο σοβαροί…Με το Σαμαρά, το συρφετό του και την εθνική καφρίλα καρφωμένη εδώ και χρόνια στο κεφάλι του, ποτέ…

———-

*Οι όποιες κατηγορίες περί φιλοσκοπιανής προπαγάνδας επιστρέφονται. Εμείς δεν είμαστε με κανέναν, δεν εξυπηρετούμε κανένα σχέδιο, δεν έχουμε αγκυλώσεις και δουλείες. Είμαστε με την αλήθεια, με τη λογική και κόντρα σε κάθε εθνικισμό, εγχώριο ή ξενόφερτο. Οι αρλούμπες που υποκριτικά βαπτίζονται πατριωτισμός προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες σε μια χώρα που καταβάλλει προσπάθειες να σταθεί στα πόδια της και να προοδεύσει. Ως εδώ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε μείνει 100 χρόνια πίσω.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: