Into the groove

980b2e71a187f092466c13bf42cd6413_500x735

Ναι, τα σπάσαμε, τα ρημάξαμε, ακούγαμε λύκους να ουρλιάζουν, σκυλιά μας κυνηγούσαν, σκιάχτρα χόρευαν στο σκονισμένο νοτιά, τεράστια γκρι δέντρα με πλοκάμια μας απειλούσαν, τηλεγραφικοί στύλοι έλιωναν και έμεναν τα καλώδια αιωρούμενα, να, είδαμε κόρες να απλώνουν ρούχα και να μας χαμογελούν, σκελετωμένες γριες μας καλούσαν μέσα και έπαιζαν με τη γλώσσα τους χασκογελώντας, το βάλαμε στα πόδια, σκοντάψαμε σε πέτρες, γλιστρίσαμε από βράχους, το χέρι μας σκίστηκε από κάκτους, το άλογο ψόφησε, φίλοι χάθηκαν και ξέμειναν, τα τρόφιμα σώθηκαν, η βροχή μας μούλιασε, ο Τουταγχαμών μας καταράστηκε, το Μαλιμπού ήταν απάτη, η Lula μεταμορφώθηκε σε Marietta, με το χάρτη δεν μπορούσες να βγάλεις άκρη καθώς τόποι και συντεταγμένες άλλαζαν θέσεις συνεχώς σαν τους δείκτες του ρολογιού του καμπαναριού στον Τρίτο Άνθρωπο του Όρσονα, μας έβγαλαν την καρδιά με ανοιχτήρι σκουριασμένο, αλλά την πήραμε πίσω, μανιακοί δεξιά και αριστερά του δρόμου άπλωναν τα βρωμερά χέρια τους και έκαναν αισχρά νοήματα, εκείνοι οι μπάσταρδοι μας πετούσαν πέτρες, μας έκλεψαν ξανά και ξανά, μέχρι που δεν μας έμεινε ούτε σπίρτο για να ανάψουμε φωτιά να ζεσταθούμε τη νύχτα, πληγιασμένοι και εξουθενωμένοι ζητήσαμε άσυλο, αλλά μας διαολόστελναν παντού, νυχτερινοί επισκέπτες μπαίναμε σε χωριά και ερημωμένες πόλεις και ο μόνος ήχος που ακούγαμε ήταν τα παντζούρια τα ξύλινα που ανοιγόκλειναν από τα ρεύματα, η θάλασσα ήταν σταματημένη σα ζελέ και τούτο ήταν το τραγικότερο, μόλις φανταζόμασταν κάτι, μια μορφή οικεία ή έναν προορισμό, αυτό βάραινε σαν μολύβι και συντριβόταν μπροστά μας στο χώμα πέφτοντας κατακόρυφα από ψηλά, ζητιάνοι, ακρωτηριασμένοι, πονεμένοι και ερειπωμένοι – όλοι τους με τα ίδια ξεζουμισμένα μάτια – τραβούσαν κι εκείνοι το δρόμο της ανηφορικής τους μοίρας σιωπηλοί, αμίλητοι, αμείλικτοι, δίχως να τους περιμένει κανένας, γενικώς δίχως και μόνο δίχως, αυτό το δίχως της απόστασης που χώριζε την ανάβασή τους από το σκοπό τους που ξεστράτισε τόσο παλιά που δεν το θυμάται κανείς πια.
Τα διαλύσαμε όλα, τα αναποδογυρίσαμε, χαρακωθήκαμε και διαμελιστήκαμε, συναρμολογηθήκαμε και ακολουθήσαμε διαβατάρικα πουλιά, μυρωδιές από μπαρ, παραγράφους που αναγκάστηκαν να βγουν από τα βιβλία και να μας πάρουν από το χέρι, ανεπίδεκτοι μαθήσεως, φτάνοντας εκεί που το επόμενο βήμα είναι σκοτάδι, κενό, εκεί που δεν ξέρεις αν θα πατήσεις γη ή θα φύγεις κάτω. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή της αγωνίας και της δίκης, δεν κοκκαλώνουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε, εμείς ξεφουρνίζουμε τις ιστορίες μας, χοροπηδάμε και ξεφωνίζουμε, βγαίνουμε από τον εαυτό μας, βγάζουμε γούστα και φτύνουμε στα μούτρα τη θλίψη, μπορούμε να το κάνουμε κι αυτό, ναι, βγάζουμε τη γλώσσα και χειρονομούμε αισχρά σε όσους μας θέλανε νεκρούς, ό,τι θέλουμε το μπορούμε, το παιγνίδι άνοιξε, μην μας υποτιμήσετε, άγγελοι και δολοφόνοι για όσο το κοκκόρι του Rock and Roll θα μένει όρθιο, θα κυματίζει περήφανα και η μουσική θα παίζει δυνατά και άμα γουστάρεις σε παίρνουμε και από το χέρι κανά βραδάκι να σε στριφογυρίσουμε και δυο και τρεις φορές σε Jitterbug και Jive ρυθμούς, στην αμμουδιά, ξυπόλητη. Αυτή είναι η αλήθεια, τελειώνει η εποχή που φρικάρουμε και αρχίζει η εποχή που γκρουβάρουμε! Cheers.

Groovy Little Trip – Tommy Jett (Texas, 1967)

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: