“Καινούρια κοπέλα Εύα”

Η ανάκαμψη είναι γεγονός. Με πυλώνα την ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα εκσυγχρονιστικό κύμα σαρώνει οριζοντίως και καθέτως την οικονομική δραστηριότητα. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσα περπατώντας πρόσφατα στα στενά του Βόλου πάνω από το λιμάνι. Κάποιοι εκεί έχουν διαβάσει τη θεωρία του οικονομικού φιλελευθερισμού και συγκεκριμένα το κεφάλαιο του ωφελιμισμού, η κεντρική ιδέα του οποίου, όπως αναπτύχθηκε από τον Τζέρεμι Μπένθαμ, ήταν ότι οι δημόσιες πολιτικές έπρεπε να στοχεύουν στην επίτευξη «της περισσότερης δυνατής ευτυχίας για τον περισσότερο δυνατό αριθμό ανθρώπων”. Αυτοί το εφάρμοσαν στην ιδιωτική τους επιχείρηση και ιδού το φωτογραφικό ρεπορτάζ, αν δεν με πιστεύετε.

CAM01096

Εκεί, στο σπίτι που προ τριακονταετίας, από τις ένδοξες ήδη εποχές της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Βόλου – Συρίας, κατοικοέδρευε η εμβληματική, σοφή (λόγω ηλικίας) και ιστορική “Καίτη”, η οποία πρόσφερε έναντι πινακίου φακής ανεκτίμητες υπηρεσίες και γνώσεις ζωής στον “περισσότερο δυνατό αριθμό ανθρώπων”, στην ευρύτερη περιοχή λοιπόν των διακριτικών και φιλόξενων “σπιτιών” όπου άλλοτε μεσουρανούσαν η περίφημη “Καναδέζα” από τα Τρίκαλα, η Σούλα και άλλες μυθικές μορφές που παρέδιδαν ιδιαίτερα μαθήματα σε ναυτικούς, φαντάρους, μαθητές και οικογενειάρχες, υλοποιείται μια μεταρρυθμιστική στροφή, μια επένδυση που δίχως άλλο αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του τόπου.

Το αναγραφόμενο στη ρεκλάμα νέο προϊόν, η “καινούρια κοπέλα Εύα”, είθε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο των προκατόχων της, να βγάλει ασπροπρόσωπους όσους την εμπιστεύθηκαν και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την αναγέννηση του κλάδου και της ιδιαίτερης περιοχής της πόλης ακριβώς πάνω από το λιμάνι και το Δημαρχείο. Ο Βόλος εκτός από Μονακό, μπορεί εύκολα να γίνει και Μπανγκόκ.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: