Το τελευταίο κουδούνι της Α’ Δημοτικού

to_palio_sxoleio_18385

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της πρώτης σου χρονιάς στο σχολείο. Ξέρω πως σου άρεσε, ξέρω πως το αποχαιρετάς με αγάπη και συγκίνηση. Πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός από εκείνη την ημέρα που σε πήρα από το χέρι και σε συνόδευσα στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου για να ξεκινήσει το συναρπαστικό ταξίδι σου στη γνώση!

https://derlandstreicher.wordpress.com/2013/09/10/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

Τα κατάφερες υπέροχα! Έμαθες να γράφεις σωστά και να διαβάζεις εξαιρετικά. Έκανες φιλίες που – πίστεψέ με – είναι δυνατές και θα σου μείνουν για πάντα. Έγινες υπεύθυνη για τον εαυτό σου και μέτρησες τις δυνάμεις σου. Γέμισες με ευχάριστες, ανέμελες και ξένοιαστες αναμνήσεις, το ψωμοτύρι για το μεγάλο δρόμο. Ξεχώρισες για τις επιδόσεις, το ήθος και την ευγένειά σου. Έμαθες να μη φοβάσαι, διεύρυνες τους ορίζοντές σου. Ύπερασπίστηκες το δίκιο και πάντα είχες μια αγκαλιά για τα παιδάκια που δεν “τα έπαιζαν” οι άλλοι. Λάτρεψες το θεατρικό παιγνίδι και δέθηκες με τη δασκάλα σου και τον ιερό χώρο. Εκεί μάθαμε ποδήλατο, εκεί κάναμε βόλτες όταν ήταν κλειστό το σχολείο και μου διηγιόσουν τα τεκταινόμενα της εβδομάδας, εκεί ακούγαμε τις Μούσες να μας μιλούν.

Σήμερα πέφτει η αυλαία, το κουδούνι χτυπάει για τελευταία φορά και σε λίγο όλα τα παιδάκια θα ξεχυθείτε στις θάλασσες. Θα αφήσεις στην άκρη την αφύσικα βαριά τσάντα σου. Δεν σου αρέσουν οι αποχαιρετισμοί, όπως κι εμένα άλλωστε – σε καταλαβαίνω. Όμως, είναι για λίγο και είναι σημαντική η ξεκούραση και η αναψυχή σου. Θα μαζέψουμε κάπαρη και βατόμουρα, θα παίξουμε με τα κύματα και το Σεπτέμβριο θα είμαστε πάλι μαζί στον αγιασμό για τη δεύτερή σου χρονιά στο Δημοτικό. Στην αίθουσα διδασκαλίας θα σου μεταβιβαστούν ξανά τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης από καλούς δασκάλους. Κι εγώ θα μαθαίνω από σένα. Γιατί, εννοείται ότι από κανέναν άλλον άνθρωπο δεν μαθαίνω περισσότερα απ’ ότι από σένα, όλα τα σημαντικά και ξεχασμένα που μου μαθαίνεις. Θα είμαι κοντά σου σε κάθε σου βήμα, αχώριστος φίλος και συνοδοιπόρος.

—————–

Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά – Νίκος Γκάτσος

Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά
ποτέ δε βάλαν έγνοια στην καρδιά
δεν είδανε πολέμους και θανάτους
και πάνω απ’ τη γαλάζια τους ποδιά
φοράν τις Κυριακές τα γιορτινά τους

Τις νύχτες που κοιτάν τον ουρανό
ένα άστρο σαν φτερό θαλασσινό
παράξενα παιδεύει το μυαλό τους
τους φαίνεται καράβι μακρινό
και πάνε και ρωτάν το δάσκαλό τους

Αυτή τους λέει παιδιά μου είναι η γη
του σύμπαντος αρρώστια και πληγή
εκεί τραγούδια λένε γράφουν στίχους
κι ακούραστοι του ονείρου κυνηγοί
κεντάνε με συνθήματα τους τοίχους

Στο Σείριο δακρύσαν τα παιδιά
και βάλαν από κείνη τη βραδιά
μιαν έγνοια στη μικρούλα τους καρδιά

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: