Ο Πύρρος σήκωσε τη Δημοκρατία στα χέρια του

images (3)

Ο Πύρρος Δήμας όταν τον πρωτογνωρίσαμε το 1992 ήταν ένα παιδί συνομήλικό μου, 20 ετών τότε, που είχε έρθει από την Αλβανία μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Την εποχή της κορύφωσης των πογκρόμ κατά των αλβανών μεταναστών, του δηλητηριώδους ρατσισμού της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και των εγκληματικών περιστατικών στα σύνορα, ένα παιδί από τη Χειμμάρα ικανοποίησε, προς στιγμή, το εθνικό κόμπλεξ του έλληνα χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών. Τουμπεκί ο έλληνας. Ε, αναγκάστηκε να κάνει λίγο τα στραβά μάτια που ο Πύρρος ήταν αλβανός, ο Κακιασβίλι από τη Γεωργία, ο άλλος από το Ουζμπεκιστάν. Λεπτομέρειες. Αυτό που τον ενδιέφερε ανέκαθεν είναι να δείξει στους άλλους, τους “βάρβαρους” το μεγαλείο του ελληνικού αθλητισμού, της ελληνικής ψυχής, της εθνικής του ανωτερότητας. Για αυτόν, ο Πύρρος ήταν πλέον ο ολυμπιονίκης. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να είναι αλβανοί, άπλυτοι, μιάσματα, υπάνθρωποι, κινούμενοι στόχοι.

images (2)

22 χρόνια μετά, όλος αυτός ο κρυφορατσιστικός συρφετός που ήταν απλωμένος επί δεκαετίες σαν τραχανάς μέσα στην ελληνική κοινωνία και σήμερα έχει βγει παγανιά, ο τραγικός εθνοψυχάκιας σκουρόχρομος ναζί, ανταμώθηκε ξανά με τον Πύρρο, βουλευτή πλέον, στα έδρανα της Βουλής. Ένας νταβραντισμένος χρυσαυγίτης μπράβος κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς βουλευτή της αντιπολίτευσης. Τότε, ο Πύρρος ύψωσε ακόμη μια φορά το ανάστημά του, το ηθικό και αξιακό, αυτή τη φορά: Σηκώθηκε από το έδρανό του με ηρεμία, μοναδικός ανάμεσα σε βουλευτές – αχυράνθρωπους οι οποίοι υποτίθεται είναι οι θεματοφύλακες του πολιτεύματος, και σχεδόν με τη ματιά του έκανε τον χρυσαυγίτη να κάνει μεταβολή.
22 χρόνια πριν, ο Δήμας στην προσπάθειά του για το χρυσό μετάλλιο είχε φωνάξει “για την Ελλάδα”! Είχε σηκώσει την Ελλάδα στα χέρια του. Σήμερα το επαναλαμβάνει: Σηκώνει τη Δημοκρατία στα χέρια του!

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Ο Πύρρος σήκωσε τη Δημοκρατία στα χέρια του”

  1. GUS says :

    Κι αν κάποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου καταφέρει να εκλέξει και τον Iron Mike Zambidis, τότε είναι που θα λουφάξουν οριστικά τα χρυσαυγίτικα κουνάβια στη γωνιά/φωλιά τους…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: