Τι-φταίνε-τα-παιδιά;

roma

Δύο ειδήσεις από την Ελλάδα και τη Γερμανία: Δύο μικρά παιδιά κινδυνεύουν με απέλαση, διότι έκαναν το λάθος να είναι μεταναστάκια. Η γραφειοκρατία της απάνθρωπης πολιτικής ασύλου των δύο χωρών δεν εξετάζει την ηλικία των παιδιών και τους λόγους που ανάγκασαν τους γονείς τους να πάρουν το δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς.

Περιστατικό 1ο, Ελλάδα:

Ένα κοριτσάκι 9 ετών από το Αφγανιστάν βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του στα κρατητήρια της υπηρεσίας Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη από τις 11 Απριλίου. Αγνοήθηκε η δικαστική απόφαση ότι δεν συντρέχουν λόγοι να προφυλακιστούν αλλά και η γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Ασύλου για την αποφυλάκιση των δύο κρατουμένων
Εκείνη την ημέρα (το ρεπορτάζ από την Εφημερίδα των Συντακτών), Μεγάλη Παρασκευή, το κορίτσι μαζί με μια γυναίκα που το συνόδευε συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο με την κατηγορία πως επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα. Το κορίτσι ειδοποίησε τον πατέρα του, που κατέφτασε στο αεροδρόμιο και συνελήφθη κι αυτός. Πατέρας και κόρη οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές. Τους ασκήθηκε δίωξη και τους δόθηκε αναβολή να δικαστούν τον Φεβρουάριο του 2015.
Για το ελληνικό κράτος, δεν έχει σημασία που δεν έχει γίνει η δίκη και δεν έχουν καταδικαστεί οι δύο υπόδικοι. Δεν έχει σημασία ότι έκρινε το δικαστήριο πως δεν συντρέχουν λόγοι να τους προφυλακίσει. Δεν έχει σημασία η ηλικία της μικρής. Ούτε πως στις αρχές Μαΐου υπέβαλαν πατέρας και κόρη αίτημα να τους χορηγηθεί άσυλο από τη Γερμανία, με βάση τον κανονισμό Δουβλίνο για την οικογενειακή επανένωση, καθώς στη Γερμανία ζουν και έχουν ζητήσει άσυλο η μητέρα της μικρής μαζί με τα τέσσερα ανήλικα αδέλφια της. Το μόνο που έχει σημασία για το ελληνικό κράτος είναι πως δεν έχουν νόμιμα έγγραφα οι άνθρωποι αυτοί και επιπλέον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Περιστατικό 2ο (Γερμανία)

Οι αρχές της επαρχίας Cuxhaven στη Βόρεια Γερμανία απειλούν με βίαιη επαναπροώθηση ένα κοριτσάκι μόλις 24 ημερών. Ο διευθυντής της τοπικής Υπηρεσίας Αλλοδαπών δήλωσε ότι κατανοεί μεν ότι η απόφαση του τμήματός του μπορεί να δημιουργεί μια “απάνθρωπη, γραφειοκρατική εντύπωση”, αλλά ωστόσο εμμένει στην απόφαση απέλασης της μικρής μαζί με τη μητέρα της (το ρεπορτάζ από την TAZ). Τουλάχιστον, στη Γερμανία κινητοποιήθηκε η κοινωνία και έτσι, χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής online έκκληση χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους.

——–

Βλέπουμε ότι και στις δύο χώρες ισχύει ακόμη το ius sanguinis, η αρχή του δικαίου του αίματος (στην Γερμανία σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι στη χώρα μας), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στις οποίες κάθε νεογέννητο αποκτά αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα. Έτσι, τα δύο παιδάκια γνωρίζουν την αναλγησία της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε και πληρώνουν το γεγονός ότι είναι ανεπιθύμητα σε μια Ευρώπη – “φρούριο”, διότι ο μεν πατέρας της εννιάχρονης είναι αφγανός, ενώ ο άλλος, του νεογέννητου, είναι από την περιοχή της Ραμάλα στην Παλαιστίνη.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: