Το άλλο πρόσωπο του Βόλου: Η Νίκη στη Superleague

p001_1_00

Μια ευχάριστη είδηση μετά από πολύ καιρό από το Βόλο. Η Νίκη Βόλου στέφθηκε πρωταθλήτρια της Football League και προβιβάζεται με το σπαθί της μετά από 48 ολόκληρα χρόνια στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία.

Η Νίκη Βόλου είναι μια προσφυγική ομάδα με τη δική της σημαντική ιστορία, ταυτισμένη με τον ξεριζωμό των μικρασιατών, την εγκατάστασή τους στην (διαχρονικά δημοκρατική) Νέα Ιωνία και τη σκληρή τους διαδρομή στη νέα πατρίδα. Ιδρύθηκε το 1924 και το πρώτο της όνομα ήταν “Πρσσφυγική”. Καμάρι και τιμή για χιλιάδες συμπολίτες, η συμπαθής στο πανελλήνιο Νίκη που για χρόνια βολόδερνε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κατάφερε να ξαναγράψει το παραμύθι της μοντέρνας σταχτοπούτας. Ο κόσμος της αφοσιωμένος και περήφανος, σε μεγάλο βαθμό αριστερός και πολιτικοποιημένος, ζώντας για δεκαετίες με την κρυφή λαχτάρα της καταξίωσης της ομάδας, ξεχύθηκε συν γυναιξί και τέκνοις στους δρόμους του φωταγωγημένου Βόλου και γλέντησε μέχρι το πρωί την κορυφαία επιτυχία.

Για ώρες τα συνθήματα των χιλιάδων νικιωτών στρέφονταν κατά του νέου διαβόητου δημάρχου του Βόλου, Μπέου.

Για ποδοσφαιρικούς, φαντάζομαι, λόγους. Ίσως, όχι μόνο. Έστω και έτσι, το αυθόρμητο πλήθος εκπέμπει το μήνυμα ότι θα υπάρξουν από την πρώτη στιγμή μέτωπα αντίστασης στον αλλοπρόσαλλο συρφετό που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της πόλης. Ειδικά, αν τολμήσει να βάλει στο στόμα του τη Νίκη, όπως συχνά-πυκνά κάνει.

Και θεωρώ βέβαιο, ότι θα ακολουθηθεί το παράδειγμα των νικιωτών από τη σφυρηλάτηση πολιτικών συμμαχιών που δεν θα αφήσουν το Βόλο στο έλεος του Κυρίου, αλλά και από την άμεση ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Μετά από τον ορυμαγδό ντροπιαστικών για την ιστορία της πόλης δημοσιευμάτων των τελευταίων εβδομάδων, οι σημερινοί διθύραμβοι για την τίμια άνοδο της Νίκης και τον πιστό λαό της, υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και ο άλλος Βόλος.

Για ένα χρόνο τουλάχιστον – εύχομαι για πολλά – η Νίκη θα είναι η βιτρίνα της πόλης, το καλό πρόσωπό της, το παράθυρο στον έξω κόσμο. Ο Βόλος δεν έχει μόνο Μπέους. Αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί και στον υπόλοιπο κόσμο που πιστεύει ότι οι βολιώτες δεν είναι στα καλά τους.

Συγχαρητήρια, ξανά, στη Νίκη από κάποιον που τη σέβεται χωρίς να είναι οπαδός της.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: