Εκείνοι που άκουγαν τα blues

mississippi_john_hurt

Ήξερα κάποτε ένα ζευγάρι που ήταν πραγματικά ευτυχισμένο μόνο όταν άκουγε blues, τη ντόπια αμερικάνικη μουσική που γεννήθηκε όταν οι μαύροι δούλοι τραγουδούσαν σε δική τους ερμηνεία τον πόνο και τις επιθυμίες τους. Μπλουζ δωδεκάμετρα, με τέσσερις χρόνους σε κάθε μέτρο. Με τον πρώτο στίχο να επαναλαμβάνεται και να ακολουθείται από μια άλλη παραλλαγή, συνήθως επεξηγηματική:

Να ένα παράδειγμα:

My baby caught the train, left me all alone
My baby caught the train, left me all alone
She knows I love her, she doin’ me wrong

Είναι οι πρώτοι στίχοι του Who’s been talking, του blues – λαβάρου του μεγάλου Howlin’ Wolf.

Αυτοί οι δύο ήταν μυστήρια τρένα. Η στάση τους παρέμενε για μένα και όσους τους γνωρίζαμε ένα ερωτηματικό, διότι αυτό που έκαναν ήταν πραγματικά αξιοπερίεργο. Γνώριζαν έναν σκασμό μουσική, έπαιζαν όργανα, τραγουδούσαν, είχαν εξειδίκευση σε ένα σωρό είδη, αλλά δεν τους ακούσαμε ποτέ να τραγουδούν, να χορεύουν, να παίζουν μουσική μαζί – τουλάχιστον όποτε τους βλέπαμε.

Ακούγοντας σκληροπυρηνικά blues, τα τραγούδια της θλίψης, γινόταν κάτι ανεξήγητο. Σαν συνεννοημένοι, σαν ρυθμισμένοι από μια δύναμη που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονταν, σηκώνονταν και χόρευαν, τραγουδούσαν, χαίρονταν πραγματικά, κοιτούσε ο ένας τον άλλον με μάτια που πετούσαν σπίθες, φλόγες. Ποιος άλλος θα το έκανε με τους στίχους του Worried life blues?

Oh lordie lord
Oh lordie lord
It hurts me so bad for us to part
But someday baby
I ain’t gonna worry my life anymore

Αυτοί οι δύο το διασκέδαζαν καλά, ξεκαρδίζονταν, αγκαλιάζονταν, φιλιόντουσαν, έπιναν, ούρλιαζαν. Είχαν προσαρμόσει τα αρμονικά πρότυπα των blues, την τεχνοτροπία του σπασίματος ή λυγίσματος της νότας στη δική τους φραστική και το δικό τους συναίσθημα.

So many nights since you’ve been gone
I’ve had to worry and grieve my life alone
But someday baby
I ain’t gonna worry my life anymore

Σκεφτόμουν ότι αυτοί οι δύο που συνεννοούνται και συναντιούνται μόνο μέσα στα θλιμμένα blues είναι ή τρελοί ή σοφοί αυτοσαρκαζόμενοι και θεομπαίχτες. Αν σταματούσες το πικάπ εκείνη την ώρα που ο Robert Johnson σπάραζε στο Standing at the Crossroads ήταν ικανοί να καθίσουν στον καναπέ, να χαθεί στις σκέψεις ο καθένας μόνος του, να μουτρώσουν και να χάσουν κάθε επικοινωνία με το περιβάλλον και μεταξύ τους.

Ένας νευρολόγος ή κάποιος πιο εξειδικευμένος θα μπορούσε να μας πει τι συνέβαινε. Εμείς που τους γνωρίζαμε, δεν μπορούσαμε να τους κατανοήσουμε εύκολα, αλλά ούτε και να τους καταλογίσουμε το παραμικρό. Εμείς τους κάναμε παρέα, ακούγαμε μαζί τα blues και όλα τα άλλα που ακούμε, αλλά δεν ήταν ευεξήγητο για ποιο λόγο ταυτίζονταν τόσο διονυσιακά με τα blues και τη θλίψη τους, πώς δύο ωραία τυπάκια wyld at heart τα είχαν συμφωνήσει να απελευθερώνονται και να βρίσκονται μεταξύ τους μέσα από το moodiness των blues. Αλλά τους γουστάραμε πολύ και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, άλλωστε.

Στενοχωρηθήκαμε όταν μάθαμε ότι τώρα ακούν τα blues τους χωριστά. Ακολούθησαν τον ήχο της βροχής, το ποταμόπλοιο στο Μισσισσιππή, τα σύννεφα, ποιος ξέρει τι έγινε, έτσι λένε οι περισσότεροι από την παρέα, αλλά εγώ έχω τη γνώμη ότι πάλι κάτι συμφώνησαν μεταξύ τους που για εμάς τους υπόλοιπους είναι σκοτεινό, δυσδιάκριτο, αδιόρατο. Ίσως ξεκίνησαν ένα μοναχικό ταξίδι στις φυτείες βαμβακιού της Λουιζιάνα ή στα καλαμποκοχώραφα του Τέξας ακούγοντας τους στίχους του Stormy Monday:

Lord have mercy, lord have mercy on me
Lord have mercy, lord have mercy on me
You know I tryin’, tryin’ to find my baby
Please send her on home to me.

Μέχρι να βρεθούν εκεί που έχουν δώσει ραντεβού και να ξεκαρδιστούν και να χορέψουν και να αγκαλιαστούν ξανά.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: