Το φάντασμα του φασισμού

1395942_10153898897815487_30129138_n

Ξεκάθαρα: Το κύριο συμπέρασμα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από το 2012 είναι ότι έσπασαν ταμπού, έχουμε πλέον περάσει σε νομιμοποιημένες συνειδητές αντιδραστικές επιλογές, σε στάδιο πρώιμου φασισμού:

“Είναι ναζιστές οι Χρυσαυγίτες; Είναι Μπερλουσκόνι ο Μαρινάκης; Είναι γκάνγκστερ ο Μπέος; Και οι πολιτικοί που μας κυβερνούν τι είναι; Κρεμάλα σε όλους!”

Το ισοπεδωτικό τσουβάλιασμα όλων, πολιτικής και πολιτικών, με μια εσσάνς εκδικητικότητας, μίσους και οργής κατά πάντων, οδηγούν σε απάρνηση από τη δημοκρατία. Σε εξαιρετικά σκοτεινές ατραπούς. Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γιγαντώνεται το αυγό του φιδιού, καθώς ενισχύονται εγκληματίες, εθνοψυχάκηδες, καθώς βγαίνουν στο αφρό “τιμωροί” χωρίς ηθικό και αξιακό ανάστημα.

Τα Σεπόλια και η Κυψέλη έβγαλαν ΧΑ πρώτο κόμμα. Στον Πειραιά νίκησε μια σύμπραξη εφοπλιστικών συμφερόντων με τη βιτρίνα μιας τεράστιας ομάδας, στις κερκίδες της οποία επωάστηκαν οι χούλιγκανς της εξτρεμιστικής δεξιάς. Ο Βόλος προτιμάει έναν υπόδικο χωρίς πρόγραμμα και δημοκρατική κουλτούρα, προκειμένου να τιμωρήσει. Το να τονίζεται ότι η επιλογή αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όλη την κοινωνία, άρα και σ’ αυτούς που την προκρίνουν, δεν “πιάνει”. Δυστυχώς. Βόλος και Πειραιάς αποτελούν προανακρούσματα καταστάσεων που μπορούν να συμβούν σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας να έρθει η ώρα ωρίμανσης των συνθηκών για να κυβερνήσει, να διαδεχθεί νομοτελειακά, ως φυσιολογική εξέλιξη τη δικομματική κυβέρνηση, με τεράστια ευθύνη της αλλοπρόσαλλης ηγεσίας του παρακάμπτεται, προσπερνιέται από ένα άλλο φαινόμενο, την αντίδραση. Επιλογή πολλών πλέον, όπως αποδεικνύεται στον Πειραιά και στο Βόλο, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κόντρα στη δημοκρατία, η οποία ταυτίζεται με φθαρμένα πρόσωπα και κόμματα, η αντίδραση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ώρα που ξοφλάει το πολιτικό σύστημα, ορθώνεται ο φασισμός στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το νέο στάδιο της κρίσης.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: