Άκου και τον Ψαριανό

150829-psarianos

Ένταξει. Πες πως είναι ιδιότροπος. “Αντισυμβατικός”. Περίεργος. “Βολεμένο” τον είπαν, “Δήθεν” τον είπαν. Τον προπηλάκησαν. Τον έβρισαν. Με μπύρες τον έλουσαν. Φίλους έχασε. Ό,τι πείτε.

Μην τον γουστάρετε.

Όμως:

Όταν μιλάει ο Ψαριανός, να τον ακούτε. Ο άνθρωπος δεν είναι γραφικός, ούτε κινείται από ιδιοτέλεια όπως κάποιοι άλλοι μέσα στη ΔΗΜΑΡ. Πρώην τριτοτέταρτοι ΠΑΣΟΚοι, πρώην νεολαίοι χούλιγκανς του Άκη ή γενικώς πρώην και νυν φραξιονιστές και αυλικοί.

Ο Γρηγόρης μαλακίες δεν λέει, ούτε τα βγάζει από το κεφάλι του για να προκαλέσει ή να κάνει “τίτλους”. Συνίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ, την έφτιαξε μαζί με 5-6 άλλους, δεν την βρήκε. Ήταν εκεί από την αρχή. Μη σου πω ο πρώτος. Ήταν ένας από τους 4 βουλευτές που τράβηξαν το ζόρι της δραματικής αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ και της συγκρότησης του νέου κόμματος. Ήταν εκείνος που στις συνεδριάσεις της Κ/Ο Συριζα αντιμετώπιζε μόνος του στα ίσα, εκπροσωπώντας τον εαυτό του, το Λαφαζάνη και τον Κουράκη. Ήταν ο πρώτος προς αποχώρηση, ανεξάρτητα από τις κινήσεις στο ρετιρέ της Πλατείας Βικτωρίας. Μόνος του. Μην τα ξεχνάμε αυτά.

Ο Φώτης Κουβέλης του ζήτησε τότε να μη βιαστεί, να αποχωρήσουν όλοι μαζί, όπερ και εγένετο, ελάχιστα αργότερα, όταν το ευνόησαν οι συνθήκες. Κάποτε ήταν πολύ κοντά. Αν και διαφορετικών χαρακτήρων, οι σχέσεις τους ήταν άριστες. Ούτε τώρα έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ο Ψαριανός ήταν επικεφαλής υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέχρι τις διπλές εκλογές του 2012 αποτελούσε ένα από τα βαριά χαρτιά του κόμματος, καθώς μιλούσε γλώσσα που κανείς άλλος εκεί μέσα δεν είχε και απευθυνόταν σε ακροατήρια που κανείς άλλος δεν άγγιζε. Επανεκλέχθηκε πανηγυρικά, στήριξε την απόφαση του προέδρου Κουβέλη για συμμετοχή στην τρικομματική. Με την αποχώρηση, κάπου χάθηκαν. Και πριν κάποια πράγματα δεν του άρεσαν. Πονούσε όμως και πονάει τη ΔΗΜΑΡ. Και δεν σιώπησε. Μιλούσε, εξέφραζε τις αντιρρήσεις του. Και στα αρμόδια όργανα. Μετά την ιστορία με την Ελιά (πριν αποδειχτεί μούφα ΠΑΣΟΚ+) και το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης φαίνεται απογοητευμένος. Βλέπει το κόμμα που έφτιαξε να μην τον χωράει. Αλλά είναι και το σπίτι του. Δεν πιστεύω ότι θα το προδώσει ποτέ. Έχω την εντύπωση ότι αισθάνεται, όπως π.χ.ένιωθε ο Παπαγιαννάκης το 2004 στο Συνασπισμό. Άβολα, αλλά χωρίς να του κάνουν πόλεμο, όπως συνέβαινε στην περίπτωση του μοναδικού Μιχάλη, ο οποίος ποτέ δεν θα έφευγε, δεν θα παρέδιδε το κλειδί.

Ο Ψαριανός πρεσβεύει, και το υπογράφω, την ίδια σταθερή άποψη από τότε που ήθελε να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ, το 2010. Είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, είτε συμφωνεί. Δεν έχει μετατοπιστεί. Δεν έχει “δεξιέψει”. Ούτε παζάρεψε ποτέ, εξ΄όσων γνωρίζω, κάτι. Σήμερα απλά “σκάει”. Και δικαίωμα να μιλάει έχει, οπότε περιττές οι ανακοινώσεις γι’ αυτόν ειδικά.

Σημειώστε αυτό: Η απόσταση από τις απόψεις του είναι η απόσταση της σημερινής ΔΗΜΑΡ από τους λόγους που την γέννησαν, που αιτιολόγησαν την ύπαρξή της.

Το γαμώτο είναι να ξέρεις ότι με δύο ποτάκια και μια καλή κουβέντα, μπορούν να αρθούν οι παρεξηγήσεις και η καχυποψία, να ξαναβρεθεί η έμπνευση, η συντροφικότητα, ο στόχος, να πάνε στα κομμάτια οι περιχαρακώσεις και τα φοβικά σύνδρομα.

*Του Αλέξανδρου Ζαφειρίου

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: