Πωλ Λαφάργκ: Το δικαίωμα στην τεμπελιά (1883) [Ελεύθερος Τύπος, 1981, αρχή πρώτου κεφαλαίου, σελ.15]

wolfgang-sievers-blast-furnace-in-the-ruhr-germany-1933

“Ένα καταστροφικό δόγμα”

“Ας είμαστε τεμπέληδες σε όλα, έξω από τον έρωτα, το πιοτό και στην τεμπελιά” – Λέσσινγκ

Μια παράξενη τρέλα κατέχει την εργατική τάξη των εθνών όπου βασιλεύει ο καπιταλιστικός πολιτισμός. Η τρέλα αυτή φέρνει μαζί της δυστυχίες, ατομικές και κοινωνικές, που δύο αιώνες τώρα βασανιζουν την άμοιρη ανθρωπότητα. Αυτή η τρέλα είναι η αγάπη για τη δουλειά, το θανατηφόρο πάθος για τη δουλειά, που φτάνει ως την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ανθρώπου και των απογόνων του. Αντί ν’ αντιδράσουν σ’ αυτό τον διανοητικό παραλογισμό, οι παπάδες, οι οικονομολόγοι, οι ηθικολόγοι έχουν καθαγιάσει την εργασία. Άνθρωποι τυφλοί και διανοητικά ανάπηροι θέλησαν να γίνουν σοφότεοι από το Θεό τους. Άνθρωποι αδύναμοι και αξιοκαταφρόνητοι θέλησαν να αποκαταστήσουν αυτό που ο Θεός τους έχει καταραστεί.
Μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία η εργασία είναι η αιτία κάθε πνευματικού εκφυλισμού, κάθε οργανικής διαστροφής. Συγκρίνετε τα καθαρόαιμα άλογα των στάβλων του Ρότσιλντ, που τα φροντίζουν δίποδοι λακέδες, με το αποσκελετωμένο ζώο των νορμανδικών αγροκτημάτων, που οργώνει τη γη, κουβαλάει την κοπριά, μαζεύει τη σοδιά. Κοιτάξτε τον ευγενή άγριο που οι ιεραπόστολοι του εμπορίου κι οι έμποροι της θρησκείας δεν τον έχουν ακόμη διαφθείρει με το Χριστιανισμό, τη σύφιλη και το δόγμα της εργασάς, και κοιτάξτε κατόπιν τους εξαθλιωμένους δούλους των μηχανών (…)

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: