Πιο απολιτίκ, πεθαίνεις

994658_476174299165636_2089984872_n

Ο Θεοδωράκης, ο εκλεκτός των media, υπάλληλος του ΔΟΛ και πάλαι ποτέ φίλος του Σημίτη, που κατά τ’ άλλα δεν γουστάρει τα “παλαιά κόμματα” και το… mainstream, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω 37 ερωτήσεων – απαντήσεων κάποιες από τις θέσεις του, επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί…ρηχότητας του ποταμιού. Από τα σόσιαλ μύδια, εξυπακούεται.

Αφού πρώτα, πριν από 15 μέρες, μετ-ενσαρκώθηκε out of the blue σε κόμμα, μας γνωστοποίησε κατόπιν το λόγκο του και εν συνεχεία μάθαμε μερικούς συνεργάτες του σε μια πρες-κόνφερανς που θύμιζε σεμινάριο δημοσιογραφίας από τηλεαστέρα σε ιδιωτική σχολή της Πατησίων. Λίγο-λίγο για να έχουμε αγωνία και για να μην γκώσουμε.

Δυο φερόμενοι ως συνοδοιπόροι του, ο κ.Κορτώ και ο έγκριτος (παλιός καθηγητής μου) κ.Χάγκεν Φλάισερ, διέψευσαν τη συστράτευσή τους με τον Θεοδωράκη, που προφανώς τους έβαλε κι αυτούς πατ-κιουτ στη λίστα των φανς του χωρίς να τους πολυρωτήσει, έτσι για…φιγούρα και κύρος. Μια λίστα συνεργατών με ιδιότητες τύπου “κυρία τάδε, τσιγγάνα”!!!

Μόνο τις θέσεις του Θεοδωράκη δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες. Σήμερα όμως είμεθα σοφότεροι. Μέσα σε μια εβδομάδα έκανε πράξη την πρώτη υπόσχεσή του: Ότι θα έκλεβε θέσεις από δεξιά και αριστερά.

Παρουσίασε λοιπόν, έτσι απλά και εύκολα μέρος του πολιτικού του προγράμματος, το οποίο το οικειοποιήθηκε όντως από αριστερά και δεξιά (όχι ο ίδιος, υποθέτουμε η δημοσιογραφική του ομάδα, εκείνη που έτρεχε να του ετοιμάζει εκπομπές και να του γράφει άρθρα). Το έκλεψε από τα κόμματα που θέλει να ξεπεράσει. Μια συρραφή αντιγραμμένων προτάσεων χωρίς σύνδεση και ιδεολογικό πρόσημο. Όταν αποφασίσει, πιθανώς, αν επιθυμεί, θα μας πει π.χ σε ποια ευρωομάδα πρόκειται να ενσωματωθεί.

Περιλαμβάνει το πρόγραμμα από το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, το γάμο μεταξύ ομοφύλων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις θέσεις για το πολιτικό σύστημα που τα περισσότερα είναι copy-paste από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-Οικολόγους μέχρι τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, αλλά και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (κλείνοντας το μάτι με το τελευταίο στους απανταχού αγαναχτισμένους και εθνοφρικαρισμένους). Ζητάει δε από τους μετανάστες να σέβονται τις πανανθρώπινες αξίες! Και πολλά άλλα, από εδώ και από κει. Πρέπει να επισημάνω, σ’ αυτό το σημείο ότι πιο πολύ απ’ όλα μου άρεσε η θέση του για τον “εντοπισμό και επαναπατρισμό συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων”. Κάτι μεταξύ Κλουζώ και Σλήμαν, ο Σταύρος.

Εν ολίγοις, ο λόγος που τον “ανάγκασε” να αφήσει την τηλοψία και να κατέβει στον πολιτικό στίβο για να μας σώσει, αναιρείται, δεν υφίσταται, καθώς ο Ποσειδώνας των Ποταμών Θεοδωράκης δεν παρουσίασε ούτε μια νέα θέση, ούτε μια νέα πρόταση απ’ όσες ήδη ξέρουμε.

Προσθαφαίρεσε ανακατεύοντάς τες, υπάρχουσες θέσεις και προτάσεις άλλων κομμάτων, τα οποία υποτίθεται μας καλεί να υπερβούμε για να ψηφίσουμε εκείνον. Τον νέο; Ούτε νέος είναι, ούτε καινοτόμος. Και ποιος του είπε ότι το διακύβευμα είναι να ξεπαστρέψουμε όλους τους παλιούς, να κρατήσουμε ωστόσο τις θέσεις τους, για να εμπιστευτούμε τους νέους, δηλ. εκείνον να τις εφαρμόσει; Το παλιό με αμπαλάζ Πρωταγωνιστών; Δεν είναι λιγάκι ρατσιστικό αυτό; Θέλουμε τους καλύτερους, εκείνους που συνδυάζουν εμπειρία με όραμα, άποψη με εντιμότητα. Πολιτική με lifestyle και σλόγκαν δεν γίνεται. Πολιτική με σοβαρούς ανθρώπους χρειαζόμαστε.

Στα δύσκολα δε, το κάνει πολύ εύκολο για την πάρτη του. Δεν θα κατεβάσει, λέει, υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές. Πού να τρέχει τώρα. Γιατί να τσαλακωθεί; Γιατί να πάρει θέση; Τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του; Ό,τι τους καπνίσει. Και αυτός το ίδιο.

Το προϊόν που πασχίζει να μας παρουσιάσει με την τεράστια μηντιακή στήριξη, το έχουμε ξαναδεί. Χυλός για χίπστερς, απολιτίκ και ψηφοφλώρους. Τουλάχιστον με στυλ. Καλά θα πάει σερφάροντας πάνω στο κύμα της συγκυρίας. Υπάρχει δυστυχώς αρκετός κόσμος εκεί έξω που θέλει πολιτική χωρίς πολιτική.

Tags: , , , ,

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: