“Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”

koufontinas-Livanis-274x400

Πολλοί θα μιλήσουν για το βιβλίο που μόλις εξέδωσε ο αμετανόητος Κουφοντίνας με τίτλο “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”. Και καλά θα κάνουν.

Ο συγγραφεύς εκθέτει δημοσίως και επωνύμως πλέον τις απόψεις του σε αντίθεση με τις ανώνυμες προκηρύξεις που πάλαι ποτέ έστελνε ως “17 Νοέμβρη” στην Ελευθεροτυπία έπειτα από κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Η αυτοβιογραφία του “Λουκά” αποτελεί προσωπικό απολογισμό με έντονο το στοιχείο ηρωοποίησης, εθνολαϊκιστικής μυθολογίας και ταύτισής του με την τρομοκρατική οργάνωση και τους ληστές – τιμωρούς άλλων εποχών. Ο κυνισμός ξεχειλίζει, η μεταμέλεια απουσιάζει.

Πολλά θα ακουστούν και για τον πρόλογο του εν λόγω πονήματος, τον οποίο έχει γράψει το στέλεχος της Ρόζα και του Σύριζα, ο Ν. Γιαννόπουλος. Προβλέπεται νέος κύκλος διαπληκτισμών, αλληλοκατηγοριών και ανταλλαγής ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ζήτημα της τρομοκρατίας. Η συνέχιση, δηλαδή, υπό το πρίσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, της υστερικής και κουραστικής “συζήτησης” περί του αν καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την τρομοκρατία ή όχι.

Αυτό που θα περάσει στα “ψιλά” είναι ότι ο τρομοκράτης προσέγγισε έναν μεγάλο συστημικό εκδοτικό οίκο – “σούπερ μάρκετ” για την έκδοση του βιβλίου του και όχι έναν ιδεολογικά “καθαρό”, “σεμνό” και πολιτικοποιημένο. Αντιστοίχως οι υπεύθυνοι των Εκδόσεων Λιβάνη επέλεξαν να σπρώξουν ένα βιβλίο τρομοκράτη προφανώς για να καταγράψουν ακόμη ένα bestseller. Εμένα, προσωπικά, με παραξενεύει η συνεργασία “επαναστατών”-καπιταλιστών.

Με εξοργίζει, ωστόσο, η επιλογή του εξωφύλλου, το οποίο προφανώς δεν φιλοτέχνησε ο Κουφοντίνας από τη φυλακή. Μαύρο και κόκκινο το χρώμα, αντάρτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και η πύλη του Πολυτεχνείου.

Σε τι συμβολισμούς παραπέμπει ο Λιβάνης στους αναγνώστες για την αρπαχτή του; Τι σχέση έχει η τρομοκρατική οργάνωση του Κουφοντίνα και του Χριστόδουλου με την εξέγερση του Πολυτεχνείου; Μήπως θεωρεί ο Λιβάνης ότι ο Κουφοντίνας είναι συνεχιστής του Βελουχιώτη ή των δολοφονηθέντων φοιτητών από τις ερπύστριες των χουντικών τανκς;

Το επιβεβλημένο εξώφυλλο είναι οι δολοφονημένοι στόχοι της 17Ν. Το οπλοστάσιό της. Οι φάτσες των μελών της. Κηλίδες αίματος. Ο Λιβάνης καπηλεύεται την ιστορία για μια χούφτα δολάρια, για να πουλήσει. Ο Κουφοντίνας χαίρεται και συνεχίζει να είναι ο μυθολογικός ήρωας του εαυτού του.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: