Μαρβάν: Το πρόσωπο της προσφυγιάς

marwan18n-1-web

Μια φωτογραφία – viral – του τετράχρονου πρόσφυγα Μαρβάν από τη Συρία, ο οποίος διέσχιζε μόνος του την έρημο κρατώντας μια σακούλα με τα υπάρχοντά του προτού διασωθεί από τους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έκανε τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Λίγο αργότερα τα διεθνή δίκτυα διόρθωσαν το ρεπορτάζ: Ο Μαρβάν, είναι όντως 4χρονών πρόσφυγας που βρέθηκε να διασχίζει μόνος του την έρημο, ωστόσο όχι εντελώς μόνος του, αλλά με την οικογένειά του, η οποία ακολουθούσε και προς στιγμήν μέσα στην αναμπούμπουλα της διέλευσης των συνόρων και τους εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία που πήραν τον ίδιο δρόμο της προσφυγιάς, τον έχασε. Η αλήθεια είναι ότι παραδόθηκε στους γονείς του δέκα λεπτά, αφότου βρέθηκε από την UNHCR.

Όπως και να έχει, υπάρχουν χιλιάδες Marwan στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους, δεν έχουν την “τύχη” του συγκεκριμένου προσφυγόπουλου. Στην εικόνα του μικρούλη αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς, καραβάνια ατελειώτα ανθρώπων που προσπαθούν να αποδράσουν και να σώσουν τα παιδιά τους από τον όλεθρο εμφυλίων συρράξεων, τις εστίες πολέμου, το αίμα και τις σφαγές. Απόγνωση και ελπίδα είναι τα συναισθήματα που αντιμάχονται μέσα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων.

Η απόγνωση όταν εκτείνεται μπροστά τους η έρημος και πίσω σφυρίζουν οι σφαίρες. Πορεία χωρίς επιστροφή. Η ελπίδα ότι θα είναι τυχεροί, θα βρουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς, έγκαιρα.
Η ελπίδα όταν, βλέπουν μπροστά τους τη θάλασσα και βρίσκουν έναν τρόπο να μεταφερθούν στην “ασφαλή” Ευρώπη. Η απόγνωση, όταν πέσουν στο ναρκοπέδιο, όταν κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν πυροβοληθούν στα συρματοπλέγματα, όταν η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, το ελληνικό λιμενικό, τους ξεφουσκώνει τις βάρκες, τους αφήνει να πνιγούν. Όταν δεν σώζει ούτε καν τα παιδιά τους. Όπως στο Φαρμακονήσι.

———————–

Η πραγματική ιστορία:
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-crisis-image-of-fouryearold-boy-marwan-crossing-into-jordan-captures-plight-of-refugees-9136290.html

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: