Βάλτε διόδια στον παραλογισμό σας

L314_47

Το 2005, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, πλήρωνα για ένα ταξίδι Αθήνα – Βόλο με το ΙΧ μετ’ επιστροφής 0,65 ανά λίτρο για αμόλυβδη βενζίνη, μια φορά διόδια στις Αφίδνες και τρεις φορές διόδια (κανείς ποτέ δεν το εξήγησε αυτό) στην επιστροφή. Με ένα πενηντάρικο, και διπλάσιο μισθό για την ίδια εργασία, μπορούσα να πηγαίνω να βλέπω καμιά φορά τη μάνα μου. Στη Γερμανία και το Βέλγιο, των φωταγωγημένων αυτοκινητοδρόμων το βράδυ, χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν διόδια με ασυγκρίτως ανώτερο οδικό δίκτυο, πλήρωνα αντιστοίχως 1,32 ευρώ το λίτρο. Καλό μου είχε φανεί το σκηνικό μέσα στην απελπισία της επιστροφής στην Ψωροκώσταινα.

Εννιά χρόνια μετά, υποχρεωμένος να κάνω συχνά ταξίδια προς τον ίδιο προορισμό, πληρώνω για βενζίνη 1,64 ευρώ το λίτρο (αντίστοιχα η αύξηση στη Γερμανία μετά από χρόνια είναι της τάξης του 1,45 – 1,50 ευρώ το λίτρο), και δέκα, συνολικά διόδια.

Οι τελευταίες αυξήσεις των διοδίων ύψους μέχρι 61% είναι απολύτως παράλογες, εξωφρενικές και κατάφωρα άδικες. Αναγκάζομαι πλέον να πληρώνω 85 ευρώ βενζίνη και άλλα 30 ευρώ περίπου σε διόδια.

Για ποιο λόγο αποφάνθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο οι ανάγλητοι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και οι ξελιγωμένοι του εγχώριου καπιταλισμού; Διότι, επιτρέπουν στους εργολάβους να προβούν σε μονομερείς αυξήσεις κατά το δοκούν σε μια περίοδο που ο πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει ούτε αποσμητικό χώρου για το αυτοκίνητό του. Διότι το Δεκέμβριο το κράτος τους έδωσε μια γενναία προκαταβολή 860 εκατ. και τα υπόλοιπα, τους είπαν, που χρειάζεστε, πάρτε τα από τον μαλάκα τον Landstreicher. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. (Όσα, τέλος πάντων σου έχουν απομείνει).

Για τα έργα οδοποιϊας, μας τσαμπουνάνε. Ποια έργα; Αυτά που γίνονται ή αυτά που (δεν) θα γίνουν. Μα αφού έχουν παγώσει δια παντός. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το οδικό δίκτυο. Ταξίδεψα το καλοκαίρι προς την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λευκάδα. Αναγκάστηκα να οδηγήσω στο χειρότερο δρόμο που υπάρχει στην Ευρώπη που γνωρίζω. Την “εθνική” Αθηνών-Πάτρας. Χρυσοπλήρωσα ένα ταξίδι γκράν-γκινιόλ με το παιδί μου στην πίσω θέση να το έχω κάνει τάμα στην Παναγιά της Τήνου. Με νταλίκες να σφυρίζουν δίπλα μας και δρόμους που θυμίζουν το τρενάκι του τρόμου στα παζάρια. Με πινακίδες κατά μήκος του δρόμου (μόνο στα ελληνικά) “Κίνδυνος θάνατος”, “Προσοχή, θανατηφόρα τροχαία” κλπ.

Είναι πολλά τα παράλογα σ’ αυτή τη χώρα – κωλοχανείο, αλλά η φάση με τα διόδια είναι το κερασάκι στην τούρτα. Όχι μόνο δεν σέβεται το κράτος τον απροστάτευτο πολίτη, αλλά τον οδηγεί στην αυτοδικία, τον αντιμετωπίζει σαν πελάτη που θα ξεζουμίσει μέχρι τελευταίο σεντ για υπηρεσίες που δεν προσφέρει, τον καθιστά βορά στα χέρια αετονύχηδων. Δεν του προσφέρει την παραμικρή εναλλακτική, δεν τον αφήνει να ανασάνει. Τον καθιστά συνυπεύθυνο και άξιο της μοίρας του στο βαθμό που αυτός αποδέχεται παθητικά και νομιμοποιεί την κάθε σαδιστικά παράλογη απόφαση της εξουσίας μικρονόων και ασχέτων με την πραγματικότητα. Ως εδώ. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται και δεν έχω να πληρώσω -ακόμη και με κωλοδάκτυλα και μούντζες στους εργαζομένους των διοδίων- τίποτε απολύτως.

Ο Τσίπρας μπορεί να κερδίσει τις εκλογές καταργώντας τα διόδια.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27199&subid=2&pubid=113214689

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: